Péntek reggelre kiderül, lezárjuk-e a horvát határt

Vágólapra másolva!
Magyarország felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésére érkezve.
Vágólapra másolva!

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt a kormányfő kiemelte: ezt az állapotot Magyarország ha kell, egy órán belül meg tudja valósítani. Viszont ez csak "a második legjobb megoldás", a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni - hangsúlyozta.
Orbán Viktor kifejtette:

péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról,

egyelőre meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az Európai Tanács egyeztetését. Mindenesetre Magyarország felkészült, "a zöldhatár védelméhez szükséges műszaki létesítmények elkészültek, a szükséges magyar élőerő jelen van", és a visegrádi partnerekkel nemzetközi összefogást is sikerült felépíteni - közölte. Hozzátette: ez "szívbéli barátságon nyugvó közép-európai együttműködés", amelynek keretében a V4-es partnerek több terhet átvesznek a határvédelemben.

A görög határvédelemről

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén hatpontos javaslatot mutatott be, amelyből lényegében öt pont megvalósult, de a hatodik, hogy "le kell menni délre és meg kell védeni" a görög-török határt, elmaradt. Most remélhetőleg olyan irányt vesz a megbeszélés, hogy megegyeznek e határszakasz lezárásáról - mondta. Hozzátette: Magyarország hajlandó ebben részt venni, mert bár képes arra, hogy schengeni szabályok alá vonja a horvát határszakaszt, ahogyan azt korábban a szerb szakasszal is megtette, de ez csak a második legjobb megoldás.

Arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit,

amit eddig nem tett meg, és ezért kerültünk mi is bajba. Ha ezt Görögország nem tudja ellátni, akkor lássuk el helyette mi - mondta a kormányfő.