Újabb pofont kapott Polt Péter az MSZP szerint

Gulyás Gábor; Gergényi Péter Budapest, 2015. július 9.
Gulyás Gábor (b), Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány, másodrendű vádlott ügyvédje védőbeszédét mondja a volt rendőri vezetők és társaik 2006. őszi eseményekkel ö
Budapest, 2015. július 9. Gulyás Gábor (b), Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, volt budapesti főkapitány, másodrendű vádlott ügyvédje védőbeszédét mondja a volt rendőri vezetők és társaik 2006. őszi eseményekkel összefüggő büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében 2015. július 9-én. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Az MSZP üdvözölte, és az ügyészség kudarcaként értékelte, hogy a 2006-os zavargások ügyében a 14 vádlottból csak kettőt marasztalt el nem jogerősen a bíróság. A Fidesz viszont kevesli, enyhének tartja a büntetést.
Vágólapra másolva!

Újabb pofon Polt Péter ügyészségének - így reagált az MSZP arra a nem jogerős ítéletre, melyet a 2006-os őszi zavargások miatt bíróság elé állított rendőri vezetők elleni büntetőperben hirdettek ki. Mint arról az Origo beszámolt, Gergényi volt budapesti rendőrfőkapitány enyhe büntetést, megrovást kapott, Bene László volt országos főkapitány elleni eljárást pedig megszüntette a bíróság.

Pofon Polt ügyészségének

A rendőri vezetők elleni politikai irreality-show záróepizódjaként meghozott bírósági ítélet újabb pofon a Polt Péter által felügyelt ügyészségnek - írta közleményében az MSZP.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitány a nem jogerős ítélet kihirdetése előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ellenzéki párt szerint az ítélet nemcsak a most felmentett vezetők, hanem a Fidesz által korábban "Kádár-huszárnak" bélyegzett rendőri állomány számára is elégtételt jelent. A szocialisták jelezték: remélik, "eljön az ideje, amikor az utcai erőszakot mesterségesen generáló, a randalírozó csoportokat a háttérben szervező személyek is a vádlottak padján ülnek majd".

Elkeserítően enyhe ítélet

A nem jogerős ítéletre a Fidesz is reagált. A kormánypárt közleménye szerint "felháborító és elkeserítően enyhe" a Gergényi Péterre és társára kiszabott ítélet. Ennél a Fidesz szerint még "az ártatlanul megvert emlékezők is súlyosabb büntetéseket kaptak a koncepciós eljárások során."

Rendőri vezetők a vádlottak padján Forrás: MTI/Bugány János

A Fidesz utalt arra, hogy szerintük 2006 őszén a hazug kormányzása miatt válságba került

Gyurcsány Ferenc erőszakkal akarta hatalmát megtartani

és "utasította a rendőrséget a békés tüntetők megveretésére, a tömegbe lövetésre".