Óvodás reakcióról beszélnek az ellenzéki pártok

Áder János eskütétele, parlament, államfőt választ az országgyűlés, köztársasági elnök választás, Vadászterem, Kovács Ákos, énekes
Vágólapra másolva!
Óvodás, gyerekes és vérlázító reakciónak nevezték a kormány döntését az ellenzéki pártok, Az LMP szerint a kormány hisztizik, a DK pedig büntetőfeljelentést tesz.
Vágólapra másolva!

Felháborodtak az ellenzéki pártok a kormány döntésén. Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök délután jelentette be, hogy a kormány utasított minden minisztériumot és háttérintézményeiket, hogy bontsák fel szerződéseiket a Magyar Telekommal. Mindezt egy nappal az után, hogy a telekommunikációs cég felbontotta szponzori szerződését Ákossal.

Kovács Ákossal szerdán bontott szerződést a Magyar Telekom Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Együtt: elfogadhatatlan

Gyerekes döntésnek nevezte a kormány lépését Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke szerint a kormány összekeveri egy multinacionális vállalat szponzorációs szerződéséről hozott döntését a sokszínű, magyar adófizetők pénzéből, közbeszerzésen keresztül megkötött állami szerződések felbontásával.

A politikus hozzátette:

ezzel a lépéssel a kormány ráadásul nyíltan igazat adott Kovács Ákosnak.

Szigetvári Viktor szerint gyerekes a reakció Fotó: Bielik István - Origo

Ráadásul – mint mondta – a Magyar Telekom a nemzetgazdaság meghatározó vállalata, amelynek lehet ugyan vitatkozni a döntéseivel, de ettől még egy ilyen lépés teljességgel elfogadhatatlan.

A DK feljelentést tesz

Vérlázító a kormány döntése – reagált a Demokratikus Koalíció. A Telekom Ákossal kapcsolatos döntése két magánszereplő, egy magánszemély és egy magánvállalat vitája. A magyar kormány ebbe a vitába avatkozott bele: nyíltan megfenyegette, majd bünteti a társaságot, közhatalmát törvényellenes módon magánvitában használva.

Ezért a Demokratikus Koalíció hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatt

haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz

a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen.

MSZP: Ki az a Kovács Ákos?

Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani – írta közleményében a Magyar Szocialista Párt. Tóbiás József elnök szerint a döntéssel Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon.

Tóbiás József nem tudja, ki az a Kovács Ákos Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására” – tette hozzá a pártelnök.

Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtök délután kérdést is benyújtott a kormányhoz a Telekomos szerződések ügyében. "Mekkora kárt okoznak Kovács Ákos énekes kedvéért?" - ezt kérdezte Rogán Antaltól, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjétől, Lázár János kancelláriaminisztertől és Varga Mihály gazdasági minisztertől. Szerinte, ha a kormány egyoldalú lépése "tudatosan és szándékosan" kárt okoz a költségvetésnek, "az akár a hűtlen kezelés vagy a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúját is fölvetheti". A képviselő írásban vár választ kérdésére.

LMP: Durci-hiszti kormányzás

Magáncég döntéseit továbbra sem illik kommentálni sem a magyar kormánynak, sem bármelyik pártnak, mondta az Origónak Gál József. Az LMP szóvivője szerint a kormány szereptévesztésben van, hiszen a végrehajtói hatalom nem egyenlő a bírói hatalommal.

– tette hozzá.

Amíg a Telekom a saját profitját költi, addig a kormány az állampolgárok pénzével gazdálkodik, mondta az LMP szóvivője. Szerinte ha ezt a kormány így folytatja, ő fog rosszul járni, és a végén „a magyar állampolgárok fogják felmondani a szerződést, amit kötöttek a legutóbbi választásokon, mert ez nem kormányzás, amit most csinálnak”.

Dúró Dóra is óvodásnak tartotta a reakciót Fotó: Polyák Attila - Origo

Jobbik: Óvodás reakció

Óvodás reakció! – így reagált a kormány döntésére Dúró Dóra. A Jobbik képviselője abban egyetértett Lázár Jánossal, hogy

a Telekom részéről túlzás volt Ákos szponzori szerződésének felmondása,

szerinte azonban ez egy „rossz válasz volt egy rossz reakcióra.”

Dúró Dóra azt is hozzátette, hogy a kormány nyilván nem reagált volna így, ha nem egy „fideszes énekesről lenne szó”.

Liberálisok: ez nem történhet meg

Egy demokratikus államban nem történhet meg, hogy a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sok ezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait egy másodpercig sem vizsgálja – közölték a Liberálisok.

Egy demokratikus államban a kormány nem állhat bosszút azért, mert a Kövér László és Kovács Ákos által megjelenített kormányzati nőképpel egy magánvállalat nem ért egyet, azt nem kívánja semmilyen módon támogatni – tették hozzá.

A Fidesz szerint alkotmányellenes a Telekom lépése

Este a Fidesz sajtóirodája is válaszolt megkeresésünkre. Szerintük a Telekom lépése mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen" - írták válaszukban.