Tovább titkolja Pintér a századvégesek nevét

Pintér Sándor belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Pintér Sándor azt állítja magáról, hogy személyiségi jogokat sértett - vonta le a következtetést a Magyar Liberális Párt a belügyminiszter válaszából. Ebben Pintér - már nem először - megtagadta annak a 21 századvéges munkatárs nevének kiadását, akik speciális engedéllyel akár államtitkokhoz is hozzáférhetnek.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe hozta magát Pintér Sándor, amikor

másodszor is megtagadta a 21 századvéges munkatárs nevének kiadását,

akik akár államtitkokba is betekinthetnek. Néhány hete a Liberálisok közérdekű adatkérését utasította el a Belügyminisztérium, most pedig Fodor Gábor pártelnök írásbeli kérdését tagadta meg a belügyminiszter.

Csak szűk körben

A törvény az adatátadást csak szűk körben, hatósági és bírósági eljárásokhoz kapcsolódóan teszi lehetővé, az ettől eltérő adatkezelés sértené az érintett felek személyes adatok védelméhez fűződő jogát - ezzel az indokkal tagadta meg Pintér Sándor írásbeli válaszában Fodor Gábor kérdésének megválaszolását.

Pintér Sándor belügyminiszter nem árulta el a századvéges titoktudók nevét Fotó: Origo

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy ki az a 21 munkatárs a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál, aki rendelkezik az akár államtitkok megismerésére is jogosító nemzetbiztonsági tanúsítvánnyal. Pedig Fodor alapos volt, mert nem csak általánosságban kérdezett rá a 21 emberre, hanem konkrétan is megnevezett nyolc századvéges vezetőt.

Elmúlt a közlékenység

Fodor emlékeztette a belügyminisztert, hogy amikor november közepén egy másik írásbeli megkeresésében rákérdezett a Habony Árpád nem hivatalos kormányzati tanácsadóval Londonban közös céget alapított kampányguru Arthur Finkelsteinre és G. Fodor Gáborra, akkor Pintér válaszolt, és közölte: előbbinek nincs, utóbbinak van jogosítványa arra, hogy hozzáférjen titkos információkhoz.

G. Fodor Gáborról, az alapítvány stratégiai igazgatójáról kiderült, hogy rendelkezik engedéllyel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Éppen ez alapján véli úgy most Fodor, hogy

ha egyetért Pintér Sándor saját magával, úgy ő maga sértett személyiségi jogokat,

ha pedig nem ért egyet saját magával, akkor ki kellett volna adnia a 21 századvéges nevét. Az ellentmondás feloldására a Liberálisok a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, az Origo pedig a Belügyminisztériumhoz fordult kérdéssel.

Nem titok, mégse nyilvános

Mint arról az Origo beszámolt, két hete a Belügyminisztérium azt válaszolta a Liberálisoknak, hogy

a nevek nem adhatók ki közérdekű adatigénylésre,

mert a személyes adatokat a Nemzeti Biztonsági Felügyelet az engedélyek kiadásához használta, és a felügyelet az általa kezelt adatokat csak szűk körben meghatározott feltételek mellett adhatja át más szerveknek.

A bizottságban elmondták

A nevek titkolása azért furcsa, mert amikor ez téma volt nemrég az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén, akkor az illetékesek néhány nevet elmondtak a jelenlévőknek. Ráadásul

az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai jelezték, hogy a nevek nem titkosak.

Az ülésen részt vevő LMP-s Szél Bernadett ezért is árulhatta el a sajtónak, hogy a 21 személy között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke többször is megpróbálta megtudni a neveket Forrás: MTI/Marjai János

Ez alapján tehát az alapítvány háromfős kuratóriumának tagjai - Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és G. Fodor Gábor - valamint Barthel-Rúzsa Zsolt, Orbán Balázs és Lánczi Tamás is a 21 név között lehet.

Heim bejutott egy szolgálathoz

Friss fejlemény az ügyben, hogy választ kapott eközben Fodor Gábor az illetékes miniszterekről arra az írásbeli kérdésére, hogy

a Századvéggel bármelyik titkosszolgálatnak volt-e, van-e szerződéses kapcsolata,

illetve a századvégesek rendelkeznek-e a szolgálatokhoz belépővel, és részt vettek-e bármilyen tanácskozáson, értekezleten.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal épülete a Falk Miksa utcában - ide nem jutottak be Forrás: MTI/Róka László

Mindhárom kérdésre nemleges választ adott az Információs Hivatal nevében Lázár János, az Alkotmányvédelmi Hivatal nevében Pintér Sándor, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat nevében Simicskó István.

Heim Péter közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke Fotó: Origo

Szerződéses kapcsolatra és belépőre nincs adat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat esetében sem, ám ide 2012 januárjában Heim Péter egyszer bement, hogy a "Gazdasági kapcsolatok Kínával" témakörben tájékoztató előadást tartson. Heim Péter a Századvég-csoporthoz tartozó Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.