Hiba a magyarérettségi megoldókulcsában

Grendel Lajos SZEMÉLY FOGLALKOZÁS FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré író Budapest, 2008. április 27.
Grendel Lajos író a Születésnapi Irodalmi Szalon elnevezésű rendezvényen, ahol az idén kerek számú születésnapot ünneplő írókat és költőket hallgathattak
Grendel Lajos író kedd este halt meg súlyos betegség után.
Vágólapra másolva!
Hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa.
Vágólapra másolva!

Legalábbis ezt állítja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Helytelen megoldókulcs

A pedagógus Facebook-oldalán közzétettek szerint helytelen a középszintű magyarérettségi szövegértési feladatára vonatkozó megoldókulcs.

Ebben a feladatban Grendel Lajos szlovákiai magyar író A modern magyar irodalom története című könyvének bevezetőjét kellett elolvasni, a diákoknak pedig ebből a szövegből kellett a feltett kérdésekre válaszolniuk.

Megkereste a szerzőt is

Arató László azt írta:

A 11. feladat első mondatára az Útmutató szerint azt kell írni, hogy H (hamis). Pedig igaz, s nem hamis az az állítás, hogy "A szerző 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak".

Arató László megkereste Grendel Lajost is, aki ezt válaszolta: "Tényleg annak tekintem, korszakhatárnak. Csak jóval differenciáltabbnak.

Grendel Lajos írót is megkereste Arató László a szövegértési feladat miatt Forrás: MTI/Kollányi Péter

Elsősorban Kiss József folyóiratára gondolok, a Hétre. Mert modern volt az is. Tehát Szerb Antalra gondolok. Ő 1890-re tette a modern magyar irodalom születését. Megfontolandónak tartom, noha én is 1908-ra teszem, tehát a Nyugat elindítására. Bizonyos, hogy a Nyugat elindítása döntő ilyen szempontból."

Szöveges bizonyíték

Az Útmutató készítőit az téveszthette meg, hogy a következő (5.) bekezdés elején az áll, hogy a könyv a 19. század végétől vizsgálja a magyar irodalmat - írja Arató László. Azonban ez csupán annyit jelent, hogy a modernitás 1908 előtti kezdeteire is odafigyel, de nem azt, hogy áthelyezi a korszakhatárt.

Szövegen belüli bizonyíték az 1908-as határ elfogadására, hogy "irodalomtörténet-írásunk közmegegyezéséről" beszél, s ezzel nem helyezkedik szembe.

Szerb Antal más kezdetmegjelölését azzal köti össze, hogy Szerb "nyolcvan évvel ezelőtt" tette korábbra a korszakhatárt. Tehát mind a H-t, mind az I-t el lehet, illetve el kell fogadni - figyelmeztetett Arató László.