Új frontot nyitott az ENSZ a plakátháborúban

UNHCR1
Vágólapra másolva!
Sajátos párhuzamként a kormány botrányt kavart bevándorlási óriásplakátjaival, a napokban kerülnek az utcára az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának plakátjai, amelyek Magyarországon új hazára lelt menekülteket mutat be: krikettversenyzőt, óvodai dadust, étteremtulajdonost, idegenvezetőt.
Vágólapra másolva!

Jövő héttől az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a budapesti 2-es és 3-as metró megállóiban óriásplakátokon mutat be olyan menekülteket, akik Magyarországon új hazára leltek, és hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. Az UNHCR azt írja: plakátjaik véletlen egybeesésként, sajátos párhuzamban állnak majd a magyar kormány bevándorlásellenes kampányával.

A bangladesi Begum Ali az UNHCR plakátján Forrás: UNHCR

A pakisztáni Zeeshan a magyar krikett válogatott tagjaként, a Bangladesből érkezett Begum Ali egy kis étterem tulajdonosaként, a togói Sophie óvodai dadusként, míg az afgán Dariush idegenvezetőként igyekszik boldogulni Magyarországon. Az UNHCR plakátjai az ő portréjukkal és történetükkel június 16-án jelennek meg a június 20-i Menekültek Világnapjára időzítve.

A pakisztáni Zeeshan az UNHCR plakátján Forrás: UNHCR

A Menekültek Világnapjához kapcsolódó globális kampánnyal az UNHCR célja, hogy megmutassa: a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül, s ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ha pedig kapnak esélyt a beilleszkedésre, örömmel adnának annak az országnak, amely befogadja őket - írta a szervezet közleményében.

A togói Sophie az UNHCR plakátján Forrás: UNHCR

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa úgy fogalmazott: "A világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak, ám nem szabad elfelejteni, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre kényszerítette őket."