Százezrekért lehet kiadni Kósa Lajos lakását

Kósa Lajos,Kósa Lajos felesége, ingatlan, Óbuda, luxus, luxusingatlan, lakás
2014 októberben derült ki, hogy Kósa Lajos feleségének a nevén egy óbudai luxusingatlan van. A lakás mintegy 70 millió forintot ér, négy és fél szobás, 155 négyzetméteres, terasza a folyópartra néz, és mélygarázs is jár hozzá.
Vágólapra másolva!
Ingatlanszakértők becslése szerint jó esetben akár havi 600 ezer forintért is ki lehet adni Kósa Lajos lakását. Korábban a Bors írta meg, hogy a Duna partján található ingatlant bérbe adja a Fidesz alelnöke. A lakás nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában, mert felesége nevén van. 
Vágólapra másolva!

Jó befektetés volt Kósa Lajosnak az óbudai luxuslakás, amelyet még felesége nevére vásárolt 2010-ben. Bár az ingatlan évek óta a Kósa család tulajdonában van, létezését csak tavaly derítette ki az RTL Klub Házon kívül című műsora. A luxuslakás sem akkor, sem pedig most nem szerepelt a Fidesz alelnökének nyilvános vagyonnyilatkozatában.

Kósa Lajos lakása egy óbudai lakóparkban van, terasza a Dunára néz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Eddig sem használta

A volt debreceni polgármester rendszeresen soha nem használta a lakást, általában akkor látták a szomszédok a környéken, amikor parlamenti ülésnapra érkezett. Azóta még kevesebbet jár a lakóparkba, a Bors információi szerint németeknek adta ki a négy és fél szobás otthont. Az új lakók a lapnak nyilatkozó szomszédok szerint nagyon élvezik a Duna közelségét, beköltözésükkor több kajakot és kenut is levittek a mélygarázsba.

Többszázezres bérleti díjak

Információink szerint a környéken jelentős összegért lehet kiadni az ingatlanokat. Az Origo által megkérdezett ingatlanszakértők azt mondták, a III. kerület jobb részein, felszereltségtől függően havi 150 és 250 ezer forintot lehet kapni egy 150 négyzetméteres, erkélyes, négy és fél szobás lakásért. Mivel azonban az említett ingatlan rendkívül jó adottságú, a Dunára néz, lényegesen többet ér.

A Fidesz ügyvezető alelnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben Foto: Marton Szilvia

Az egyik népszerű óbudai ingatlanirodában lapunk kérdésére elmondták,

ők egy hasonló ingatlant akár 600 ezer forintért is ki tudnak adni.

A két terasz, a Duna közelsége, a teremgarázs és a jó állapot ugyanis mind-mind hozzátesz az értékéhez. Egy másik szakértő már kevesebbre, 350 ezer forintra becsülte a bérleti árat, de amikor erre a másik irodában rákérdeztünk, ők azt mondták, hogy a 350 ezres ár egy ekkora lakás esetében inkább Óbuda belső részeire jellemző.

Cserélték a házukat

Kósa Lajos parlamenti képviselőként bruttó 997 170 forintot keres.

A lakás értékét az ingatlanosok látatlanban 70-100 millió forintra becsülték.

Szerettük volna megkérdezni a Fidesz alelnökét is a lakás bérbeadásáról, de azt üzente, nem kíván nyilatkozni.

Kósa Lajos korábban az RTL Klubnak mondta, „cserével” jutottak hozzá a lakáshoz, amikor eladták Debrecenben a Nagyerdőben lévő házukat. A lakást azóta minden évben be is vallják a felesége vagyonbevallásaiban.

Schmitt Pál is kiadta

Nem Kósa Lajos az egyetlen politikus, aki jól jár a lakáskiadással. Három évvel ezelőtt Schmitt Pál volt köztársasági elnökről derült ki, hogy számos ingatlanja közül az egyikben egy diplomatacsalád lakik. Az ebből származó bevétel azonban nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában.

A politikus akkor azzal védekezett, hogy a közös tulajdonban lévő ingatlan fele a felesége tulajdonát képezi, az ebből származó bevétel pedig az ő vagyonnyilatkozatában szerepel.