Budapesten tombolta ki magát a vihar

Vihar Budapesten
Vágólapra másolva!
Leszakadt az ég, akadozott a mobilszolgáltatás is. Csatornafedeleket nyomott fel a víz, a Szépvölgyi út alján menekülniük kellett az embereknek. A Nyugati pályaudvar mellett órákon át nem volt áram.
Vágólapra másolva!

A Szépvölgyi úton egy társasházban az elektromos hálózatot rongálta meg a hétfő esti vihar, innen a tűzoltók kísérték ki a lakókat - mondta el az Origónak Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A vezetékek, csatlakozók szikráztak, a lakók durrogást hallottak. A tűzoltók poroltókészülékkel ártalmatlanították a zárlatos vezetékeket, a lakók pedig visszatérhettek otthonaikba - közölte a szóvivő.

A buszok is álltak

Leálltak a buszok a Margit-híd felé a Kolosy tér irányából - jelentették kollégáink. A járművekről a sofőrök is leszálltak, így várták a további utasításokat.

Libasorban álltak a BKV járművei a Kolosy téren Forrás: Origo

A vihar máshol is jelentős problémákat okozott a tömegközlekedésben is. A H5-ös és a H6-os HÉV-ek nem jártak egyes szakaszokon, az M3-as metró nem állt meg a Corvin-negyednél, kilenc villamosvonalon és két trolibusz vonalon is akadozott a közlekedés, az aluljárókban pedig kisebb tavak alakultak ki.

A pályaudvar mellett nem volt áram

Olvasónk arról számolt be, hogy a Nyugati pályaudvar mellett, a Szondi utcában legalább másfél óráig nem volt áram. Ezt írta este fél kilenckor:

"A Nyugati és az Oktogon között is térdig ér egyes utcákban a víz. A Szondi utcában folyik be a pincébe, de egy körfolyosós házban már lassan az ajtó szélét mossa, úgy megállt a víz a földszinten mint egy medencében. Másfél órája az egész utcában nincs áram. Van, aki a teraszon figyeli az eseményeket, a földszinten lakók pedig az ablakból. A mobilszolgáltatás is akadozik. Van még három gyertyám, ha azok leégnek marad a sötét."

Nemcsak a Nyugatinál volt gond, hanem a Keletinél is.

A pályaudvar közelében, a VII. kerületi Bethlen Gábor utcában 20-30 centiméter magasan állt a víz az úttesten, a csatornákból visszaáramló víz felnyomta a csatornafedeleket, és a szennyvízzel keveredett csapadék elöntötte a pincéket. Azon a környéken is áramszünet volt.

Folyókká változtak Budapest utcái Forrás: Origo

Az ötödik kerületben az Origo tudósítójának beszámolója szerint az áramszolgáltatás hétfő este kilencre helyreállt, de internet még nem volt. Az Astoria aluljárójában több centis víz állt abban az időben, a csatornák nem tudták elvezetni a hatalmas mennyiségű esőt.

- mondta tudósítónk.

Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője hétfő este azt mondta az MTI-nek, hogy

a pesti oldalon több régi építésű ház pincéjében víz lepte el a kábeleket és a transzformátor-állomásokat,

emiatt az életvédelmi berendezések automatikusan kikapcsolták az áramszolgáltatást.

Boross Norbert nem tudta megmondani, meddig tart az áramszünet, ez szerinte attól is függ, hogy meddig esik az eső, és hogy utána a tűzoltóknak mikorra sikerül kiszivattyúzniuk a vizet a pincékből. Ezután várni kell a száradásra is, bár - mint a szóvivő hozzátette - a melegnek köszönhetően

kedden várhatóan már helyreállhat az áramszolgáltatás.

A plázák is vízben álltak

A Lövőház utcánál, a Mammut bevásárlóközpont környékén sem volt jobb a helyzet. Ott tartózkodó kollégánk ezt írta hétfőn este nyolckor:

"az utcán térdig ér az víz, ömlik be a Mammut pincéjébe és a helyi kisboltokba, szabályos sodrása van.

A csatornák nem bírják ezt a mennyiséget, kerti székeket, kukákat sodor az áradat - láttam egy férfit, aki egy úszó kuka tetején ülve várta, hogy csillapodjon az eső. Jöttek tűzoltók is, de nem sokat tudtak tenni az árvízi helyzettel, a felkészültebb boltosok és a Mammut biztonsági őrei rögtönzött fém mobilgátakkal próbálták megfékezni a bezúduló, piszkos víztömeget." Az autók is nehezen haladtak, a hömpölgyő víz a rendszámtáblákig ért.

A Mammutnál hömpölygött a víz Forrás: Origo

A Westend pinceszintjén is állt a víz.

Hömpölygő víz a Westendben Forrás: Origo/Olvasónk

Az Arena Pláza parkolójában sem volt jobb a helyzet, azt is elöntötte az esővíz.

Az Arena parkolója Forrás: olvasói fotó

- mondta az Origónak Kisdi Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Személyi sérülésről hétfőn este nem tudtak a szakemberek, a Lövőház utcában, a Frankel Leo úton és a Pasaréti úton viszont autók akadtak el.

Egy pillanat alatt csapott le

Az eső hétfőn fél hét körül csapott le a fővárosba. A hegyoldalról lezúduló, hatalmas mennyiségű esővíz kis híján kollégánk szeme láttára okozott katasztrófát. Beszámolója szerint a II. kerületben, a Szépvölgy út Duna felőli végén akkora mennyiségű víz hömpölygött, hogy a buszmegállókban várakozó embereknek menekülniük kellett.

Kollégánk azt mondta, egy nőt kis híján autóbusz alá sodort az áradat.

Az alábbi videót egy olvasónk készítette arról, hogyan hömpölygött az áradat a Szépvölgyi úton.

A II. kerületben a Zöldlomb utca is folyóvá változott, az autók tengelyig érő vízben araszoltak - számolt be kollégánk a viharról.

- mondta.

Így nézett ki a Szépvölgyi út hétfő este hét körül Forrás: Origo

A IX. kerületben a Gubacsi úton egy mentőrobogós csúszott el a vizes aszfalton, a sofőrt mentőautó vitte el.

Baleset a Gubacsi úton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A meteorológiai szolgálat radarképén jól látszik, hogy a vihar legerősebb pontja éppen Budapest felett volt.

Budapest felett tombolt a vihar Forrás: met.hu

A mobilhívás is szakadozott

Másik munkatársunk éppen telefonált a szerkesztőségben, amikor lecsapott Budapestre az özönvízszerű eső. A vonal azonnal szakadozni kezdett, a hívást be is kellett fejezni. Fotósunk alig pár másodpercet volt kint az esőben, hogy ezt a képet elkészítse, de ez az idő is elég volt ahhoz, hogy bőrig ázzon.

Forrás: Origo

Egész héten csapadékos idő lesz. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a közlekedőket arra kérte, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

Azt javasolják az autóvezetőknek, hogy felhőszakadás esetén álljanak félre és várják meg a zivatar végét, mert a hirtelen lezúduló eső erősen korlátozza a látási viszonyokat.

Áramszünetekre is lehet számítani, hiszen a heves szél leszaggathatja az elektromos hálózat vezetékeit - sorolta a szóvivő. Arról is szólt, hogy a hétfői viharok nyomán eddig 200 riasztást kaptak országszerte a tűzoltók. Jellemzően kidöntött fákat, letört gallyakat kellett eltávolítaniuk, illetve az erős szél tetőcserepeket sodort el és pincéket öntött el a víz - mondta Hajdu Márton.

A Balatonnál már délután elkezdődött

Nagy mennyiségű csapadék zúdult Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő és Balatonújlak térségére, a csatornák csak lassan tudták elvezetni az utcákon hömpölygő esővizet, a 68-as és a 7-es főúton vízátfolyások nehezítették a közlekedést - írta hétfő délután a Life.hu.

Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint több bejelentés érkezett Balatonkeresztúr térségéből arról, hogy az esővíz elöntötte az utcákat, és egyes helyeken a házakba, pincékbe is betört. A marcali tűzoltók vonulnak a településen élők segítségére.

A víz több helyen elöntötte vasúti síneket is, emiatt szünetelt a forgalom Balatonszentgyörgy és Siófok között.