Török: Orbán Viktor egy tetszhalottat maszkíroz

Tusványos Bálványosi szabadegyetem Tusnádfürdő 2015
Vágólapra másolva!
Az elbizonytalanodott szavazótábor újra magabiztossá vált – mondta a Fidesz-KDNP-ről Török Gábor. Mráz Ágoston Sámuel szerint De Gaulle útját járja Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Török Gábor a Heti Válasznak adott szokásos, Mráz Ágoston Sámuellel közös páros interjújában ezen a héten a Jobbik esélyeiről is beszélt. Az elemző szerint nagy esélyt jelentene a párt számára, ha „a hagyományos, bal-jobb tagolódással szemben kialakul egy olyan töréspont a magyar politikában, amiről a Jobbik és az LMP is egyre többet beszél: a régi és az új pártok, vagy ahogy Vona Gábor nevezi, a XX. századi és a XXI. századi pártok küzdelme”.

Nincs kihívó

Az interjúban többek közt arról is beszéltek:

a baloldalról jelenleg nincs kihívója az Orbán-kormánynak.

Viszont Török úgy látja: ha a Jobbik és az LMP felül tudja írni a hagyományos bal-jobb felosztást, a Fidesz bajba kerülhet 2018-ban.

Orbán Viktor lesz az új De Gaulle? Fotó: Polyák Attila - Origo

Mráz szerint valójában nem a magyar baloldal viszi ki az itteni konfliktusokat Brüsszelbe, hanem az európai baloldal exportálja Magyarországra a gondolatait, kezdeményezéseit. Utóbbi jól szervezett, befolyásos, ezzel Orbán Viktor is kénytelen időről időre szembesülni.

Milyen oroszlán?

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy Orbán számára csak a nemzetállamok Európája az elfogadható.

A miniszterelnök mostani ambíciója az lehet, hogy ő legyen az új De Gaulle.

Török Gábor pedig azt fejtegette: „Nem tudom pontosan eldönteni, hogy a magyar baloldal döglött, döglődő, vagy inkább »csak« fogatlan oroszlán, de azt kijelenthetjük, hogy szinte semmilyen életjelet nem mutat. Tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök mégis azzal riogatta híveit:

képzeljék el, mi lenne most, ha a 2010-ig hatalmon lévő erők győztek volna 2014-ben.

Orbán Viktor egy tetszhalottat maszkíroz veszélyes ellenféllé; életre pofozza a baloldalt, hogy ne a Jobbikkal kelljen küzdenie.”