Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Menedékkérők nyertek pert Strasbourgban

Vágólapra másolva!
Ítélet született kedden egy 2011-ben indult ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a bírák három szomáliai menedékkérőnek adtak igazat a magyar állam ellen indított perben.
Vágólapra másolva!

A három férfi 2011 novemberében Görögországon és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra, ahol elfogták őket. A magyar hatóságok határsértőnek minősítették őket, elrendelték a fogva tartásukat, és kezdeményezték a kiutasításukat Szerbiába.

Menekültek várnak átszállásra a magyarbólyi vasútállomáson Fotó: Polyak Attila - Origo

A három szomáliai férfi ugyanakkor három nappal az érkezése után hivatalosan menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, és azért fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert úgy vélték, hogy menedékkérőként fogva tartásuk már nem volt indokolt, ezért sértette a szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogaikat. Menedékkérelmüket egyébként Magyarország 2012. március 19-én elutasította.

Kártérítés illeti meg őket

A bírák kedden meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletükben azt állapították meg, hogy a magyar hatóságok 2011. november 8. és 2012. március 3. között valóban megsértették a menedékkérőknek az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogait, fogva tartásuk az adott időszakban jogilag nem volt indokolt, ezért fejenként 7500 euró (mintegy 2,3 millió forint) kártérítés illeti meg őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről