A buli, ahol semmi sem működött normálisan

Vágólapra másolva!
A tömegrendezvények gyenge pontja szinte minden esetben az elhibázott szervezés, illetve a biztonsági szabályok elhanyagolása. Ez lehetett a baj a Music FM szilveszteri buliján is. A West-Balkán-tragédia óta a rendezvények szervezését egy kormányrendelet szabályozza, amely egyebek mellett előírja, hogy minden nagyobb eseményhez biztonsági tervet kell készíteni. De arról például nem rendelkezik, hogy egy-egy bulin mennyi biztonsági őrt kellene alkalmazni. 
Vágólapra másolva!

Bár a West-Balkánban történt tragédia után született egy kormányrendelet a zenés, táncos rendezvények lebonyolításáról, úgy tűnik, mégsem oldódott meg minden gond. A Hungexpón szilveszterező fiatalok szinte egyhangúlag állítják, hogy a szervezés pocsék volt, nem volt, aki irányítsa a tömeget.

Az őrök nem álltak a helyzet magaslatán

Péter, aki a Facebookon szervez tüntetést a rosszul sikerült szilveszter miatt, az Origónak azt mondta, hogy a biztonsági őrök iszonyú bunkók és tehetetlenek voltak. Azt sem tudták, hogy mit kell csinálniuk, mindenkit lökdöstek, a lányokat is. Péter saját szemével látta, hogy több verekedés is volt, a biztonsági őrök mégsem léptek közbe. Bár lehet, hogy nem is látták, hiszen szemlátomást kevesen voltak.

Pedig a kormányrendelet szerint a rendezvények megtartásának egyik feltétele a település, vagy a kerület jegyzője által jóváhagyott biztonsági terv, amely említést tesz a biztonsági személyzetről is. Konkrétan annyit, hogy a biztonsági tervnek tartalmaznia kell a biztonsági személyzet létszámát. Hogy pontosan mikor, és mennyi biztonsági őrt kell alkalmazni, az nem derül ki. Nem túl nagyok a követelmények sem, csupán annyi, hogy ha a jóváhagyott biztonsági tervben legalább tíz biztonsági ember van, akkor a személyzet legalább egy tagja biztonságszervező, legalább három tagja személy- és vagyonőr kell, hogy legyen. A rendezvény szervezőitől megkérdeztük, hogy ezek a feltételek teljesültek-e szilveszterkor, de egyelőre nem kaptunk választ. A rendeletről bővebben lentebb még olvashat részleteket.

Nem csak az őrökkel volt gond

Visszakérik a pénzüket Forrás: Facebook

Péter az Origónak azt mondta, hogy már a beléptetésnél is gondok voltak, de a legnagyobb tömeg a ruhatárnál torlódott össze. A több ezer (Péter szerint legalább ötezer) emberre összesen öt ruhatáros lány jutott. Pedig a ruhatárosokat még december 30-án is keresték. Tizenötezer forint fizetést ígértek, plusz a tudatot, hogy egy ilyen menő rendezvényen lehet valaki ruhatáros. Nem mellesleg a munkaidő este kilenctől hajnal háromig volt meghirdetve, holott a buli igazán akkor van a csúcson.

A VIP-részleg is röhejes, ráadásul a pezsgő is rossz

Péter szerint a különösen fontos emberek számára fenntartott hely sem a várt látványt nyújtotta. Oda már súlyos ezrekbe került a belépő, mégis csupán négy székből állt, egy kordonnal elkerítve. Nagyon úgy néz ki, hogy a bulin nemcsak a szervezéssel, hanem a vendéglátással sem volt minden rendben. Egy üveg pezsgő négyezer forintba került, de rossz volt az íze. Valami gond volt azzal is – mondta Péter. Ráadásul annak sem volt könnyű dolga, aki pezsgőzés után könnyíteni szeretett volna magán. A többezres tömegre nagyjából tíz vécé jutott.

Miért a Music FM sara?

Péter és a tüntetést szervező társai tudják, hogy valószínűleg nem a kereskedelmi rádió a legnagyobb bűnös abban, hogy így alakult sok fiatal szilvesztere. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy egy ekkora cég, mint a Music FM egészen egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne ellenőrizze normálisan a rendezvény lebonyolítóját, főleg, amikor előre lehet tudni, hogy sok ezren lesznek a rendezvényen.

Kártérítést szeretnének

A felháborodott fiatalok a jövő héten a rádió székházához vonulnak. Azt szeretnék, hogy visszafizessék nekik a belépők árát, illetve hogy az elveszett értékeiket is térítsék meg. A Music FM nem ránthatja le magáról a felelősséget, van felháborodás bőven – mondta Péter. A partit szervező vállalkozás egyébként egy rövid közleményben teljes kártérítést ígért az elveszett ruhákért.

Történt már tragédia rossz szervezés miatt

Majdnem pontosan négy éve három fiatal lány vesztette életét a budapesti West-Balkán nevű szórakozóhelyen. A fiatalokat agyontaposták a hatalmas tömegben. Az első hírek akkor még arról szóltak, hogy megkéselték őket, de később ezt a rendőrség cáfolta. A szórakozóhelyen rengetegen voltak, az emberek egymást nyomták a lépcsőkön. Egy akkori szakértői vélemény szerint a rendezvény szervezői ezres nagyságú tömeg kimenekítésére nem voltak felkészülve. Konkrét biztosítási terv sem készült, a kezelhetetlenné vált tömeget nem tudták irányítani. Ráadásul a biztonsági őröket nehéz volt a vendégektől megkülönböztetni, mert az előírásokkal ellentétben nem volt formaruhájuk.

Négy ember börtönben

West-Balkán-tárgyalás Forrás: MTI/Marjai János

A három lány halála miatt négy ember ellen emelt vádat az ügyészség. A West-Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, két rendezvényszervezőt, az intézmény bérbeadóját és egy biztonsági őrt vádoltak meg. A bíróság két embert három év négy hónapra, másik kettőt két év nyolc hónapra ítélt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért. Egy év nyolc hónap és egy év négy hónap után szabadulhatnak.

Megszületett, majd módosult a lex West-Balkán

A West Balkánban történtekre a kormány egy rendelettel reagált, amelyet nem sokkal a kiadása után több ponton is módosított, valószínűleg a szakmai lobbi nyomására. A rendelet szerint a szórakozóhelyeknek a zenés, táncos rendezvényekre külön engedélyt kell kérniük, ilyen rendelkezés addig nem volt. Nem kell azonban külön engedélyeztetni a demonstrációkhoz, választási gyűlésekhez, egyházi, családi alkalmakhoz és az iskolákban szervezett rendezvényekhez, viszont ezer fő felett engedély kell a szabadtéri zenés rendezvényekhez. Azaz a zártkörű rendezvényekre az egyik módosítás szerint mégsem kell külön engedélyt kérni.

Az üzemeltetőknek az engedélykérelemhez csatolniuk kell többek között egy biztonsági tervet, amely tartalmazza a helyszín alaprajzát, befogadóképességét, a belépés és a távozás rendjét, a kiürítési tervet, a biztonsági személyzet létszámát. A jegyzőnek nyilvántartást kell vezetnie az engedéllyel rendelkező szórakozóhelyekről, és ezt az önkormányzat honlapján nyilvánosságra kell hozni.

Az eredeti terv szerint a rendezvényekhez kellett volna engedély a természetvédelmi hatóságtól és a meteorológiai szolgálattól is, azonban ezeket is kivették a jogszabályból.

Három szórakozóhelyet bezárattak

A tragédia után összesen 690 szórakozóhelyet ellenőrzött a rendőrség több más hatósággal közösen. A tűzoltóság javaslatára két fővárosi szórakozóhely működési engedélyét 90 napra visszavonták. A tűzoltók szerint több helyen volt gond azzal, hogy a kijáratokat, vészkijáratokat egyáltalán nem vagy nem megfelelően jelezték. Egy mulatóra pedig az V. kerület jegyzője tett lakatot, mert sokkal többen voltak a helyen, mint amennyien lehettek volna.

A Music FM bulijával kapcsolatban kerestük a rendőrséget és a mentőket is. Utóbbiak azt írták, hogy a Hungexpo területén senkit sem láttak el. A rendőrség pedig azt válaszolta, hogy mostanáig hét feljelentés érkezett különböző értéktárgyak ellopása miatt.