Ilyet még nem csinált Colleen Bell Magyarországon

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
Első nemzetközi egyezményét írta alá ma délután Colleen Bell, az új amerikai nagykövet. A megállapodásnak köszönhetően könnyebb helyzete lesz az Egyesült Államokban élő magyaroknak is. 
Vágólapra másolva!

A magyar kormány részéről Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere írta alá az egyezményt a minisztérium épületének tükörtermében. Mint azt elmondta, az egyezményt hat éve készítik elő, a tárgyalások 2008-ban kezdődtek.

Colleen Bell és Balog Zoltán az aláírás után Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem kell két helyre fizetni

A megállapodás könnyítéseket tartalmaz azoknak, akik különböző okokból magyar állampolgárként az Egyesült Államokban vannak, valamint az itt tartózkodó amerikai állampolgároknak.

A nyugdíjra jogosultságot szerzettek megőrzik a jogaikat akkor is, ha mindkét ország biztosítási rendszerében szereznek biztosítási időt. Ha legfeljebb öt évig tartózkodnak a partnerországban és van munkaviszonyuk, akkor csak a küldő országban kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot – magyarázta Balog Zoltán. Az egyezmény a megváltozott munkaképességűek biztosítására vonatkozó szabályozást is tartalmaz – tette hozzá.

A miniszter szerint több mint tízezer embert érint a most megkötött megállapodás, amely - mint közölte - egyébként az első, amelyet az új amerikai nagykövettel írtak alá Budapesten.

Az új amerikai nagykövet a minisztérium tükörtermét is megcsodálta Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindenkinek hasznos

Colleen Bell elmondta: a megállapodás méltányosabb és tisztességesebb feltételeket biztosít azoknak, akik mindkét országban vállaltak munkát.

Úgy vélte, a megállapodás mindkét ország állampolgárainak hasznos. Magyarország és az Egyesült Államok között széleskörű és mély gazdasági kapcsolatok vannak, ezért sokan vannak olyanok, akik mindkét országban dolgoztak, de eddig nem volt módjuk arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az ebből adódó lehetőségeket - mondta.

Colleen Bell kiemelte: az egyezmény lehetővé teszi a kettős díjfizetés elkerülését a társadalombiztosítás tekintetében, valamint a méltányosabb feltételeket. Mindkét országnak érdeke az átláthatóbb viszonyok megteremtése a munkavállalásban - fűzte hozzá.

Még jóvá kell hagyni

Az egyezmény hatályba lépése előtt még a magyar parlamentnek és az amerikai kongreszusnak is jóvá kell azt hagynia. Ez valószínűleg nem sok akadályba ütközik majd, hiszen az Egyesült Államoknak már 25 másik országgal van hasonló egyezménye.