Figyelmeztetést kapott Czeizel Endre

Czeizel Endre
Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus beszél a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetésben részesítette Czeizel Endrét a szakmai véleménye miatt a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága. A professzor nem vonja vissza állításait, mint az Origónak elmondta, szerinte jogában áll elmondania a szakmai véleményét.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalta a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága Czeizel Endrét, miután a neves genetikust bepanaszolta egy budapesti lombikbébi-intézet. A panasz tárgya a professzor szakmai véleménye volt: egyebek mellett azt bírálta, hogy egy mesterséges megtermékenyítés során az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használja, amelyik éppen akkor adódik. Ezért 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség.

A szakmai hírnév rontására alkalmasak

Azt is mondta, véleménye szerint Magyarországon nem tartják be a nemzetközi szabályokat. Az orvosi kamara vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, és megállapította, hogy Czeizel kijelentései alkalmasak arra, hogy az orvostársak megbecsülését és az orvosi tevékenység iránti bizalmat megingassák, valamint, hogy bírálatai más orvosok szakmai hírnevének rontására alkalmasak – írta a Bors.

Az orvos-genetikust kétszer felmentették az ügyben Fotó: Bielik István - Origo

Az ügyben kétszer felmentettek, majd végül elmarasztaló ítélet született, amit két napja kaptam meg – nyilatkozta az Origónak a genetikus. Hozzátette, az őt feljelentő intézet minden tárgyaláson egész ügyvédstábbal vett részt, neki nem volt védője. Ezzel is jelezni szerette volna, mennyire tartja komolynak az ügyet.

Nem vonja vissza az állításait

Elfogadom a döntést – tette hozzá –, de most is úgy gondolom, jogom van elmondani a véleményemet. Arra a kérdésre, hogy a nehezményezett kijelentéseket visszavonja-e, Czeizel Endre határozott nemmel válaszolt.

Az orvosprofesszornál 2013-ban leukémiát diagnosztizáltak, tavaly több hónapig kórházban volt, már felkészült arra, hogy meghal, végül azonban jobban lett.

Most nagyon jól vagyok – mondta az Origónak –, boldognak érzem magam. Aki a halálból tért vissza, az minden napot meg tud becsülni. Minden napért hálát adok Istennek.

A professzorral készített legutóbbi interjúnkat itt olvashatják el.