A TEK megszólalt Habony kisbuszáról

Habony Árpád
Budapest, 2013. május 30. Habony Árpád a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó A magyar modell az átalakuló Európában című közös konferenciáján, a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2013. május 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Újabb szervezet közölte, hogy semmi köze ahhoz a kisbuszhoz, amellyel Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó szabálytalankodott. A jármű körül sok a kérdőjel: nem tudni, kié, és nem szerepel a hivatalos adatbázisban sem, mintha nem is létezne.
Vágólapra másolva!

Egy lépéssel közelebb kerültünk ugyan ahhoz, hogy kiderüljön, kié az a Volkswagen kisbusz, amellyel Habony Árpád több KRESZ-szabályt is megsértett, ám valójában csak egy újabb szervezetről derült ki, hogy az övék biztos nem.

Megszólalt a TEK

Újabb szervezet, ezúttal a Terrorelhárítási Központ (TEK) szólalt meg a Habony Árpád vezette kisbusz ügyében. A TEK választ küldött az Együtt társelnökének, Szigetvári Viktornak, aki arra volt kíváncsi, vajon a szervezet tulajdonában vagy kezelésében van-e a Volkswagen kisbusz, amelyet a tanácsadó vezetett.

A TEK szerint semmi közük az autóhoz Forrás: Origo

"A NAE-045 forgalmi rendszámú gépjármű nincs a Terrorelhárítási Központ tulajdonában, vagyonkezelésében, a gépjárművet a Terrorelhárítási Központ nem lízingeli és nem bérli" - írta csütörtöki, hivatalos válaszlevelében a szervezet.

Mintha nem is létezne

A TEK válasza után sem tudni tehát, hogy kié a kisbusz, amelyet - több közlekedési szabályt is megsértve - Habony Árpád vezetett nemrég, sőt egyre nagyobb a rejtély a jármű körül. Az Origo számolt be arról, hogy a jármű - akárkié legyen is - nem szerepel az Ügyfélkapu járműadatbázisában. A sorrendben közvetlenül előtte lévő rendszám megtalálható, és az utána lévő is, de ez pont nem.

A Habony Árpád vezette kisbuszt az Origo olvasója Tatabányán fotózta le Forrás: Origo olvasói fotó

Éppen emiatt merült fel a gyanú, hogy a kisbusz esetleg a Terrorelhárítási Központé (TEK) vagy valamelyik titkosszolgálaté. Az már kiderült, hogy nem a TEK-é, és a titkosszolgálatok működését jól ismerő forrásunk nem tartja valószínűnek azt sem, hogy a szolgálatok odaadnák a kocsijukat Habonynak vagy Andy Vajna filmipari kormánybiztosnak, aki március végén a Habony vezette autó utasa volt.

Biztos nem állami

Az már kiderült, hogy a kisbusz nem állami. Az Együtt társelnöke ugyanis a Miniszterelnökséghez is fordult ez ügyben, ám onnan a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatósághoz küldték. Utóbbi szervezet végül közölte: Habony Árpád részére gépjárművet nem biztosít, és nem is biztosított. Arra nem tértek ki, mi van akkor, ha az autó mégis állami, Vajnának adták, csak Habony vezeti.

Továbbra sem tudni, kié a kocsi, amit Habony Árpád vezetett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábban az Origo kérdésére azt mondta, bízik abban, hogy saját autóra is telik Habony Árpádnak és Andy Vajnának, ezért nem használnak állami kocsit. Az Origo pedig ismét a Miniszterelnökséghez fordult, hiszen a Lázár János vezette tárca felügyeli a polgári titkosszolgálatokat. Választ egyelőre nem kaptunk arra a kérdésünkre, a jármű a szolgálatoké-e.

Záróvonalon át, öv nélkül

Habony Árpád és Andy Vajna március 29-én, vasárnap tűnt fel a kisbusszal a budai Fő utcában. A róluk készített videofelvétel szerint az autót vezető Habony megpróbálta kikerülni a bíróság előtt Tarsoly Csabára váró fotósokat és az operatőröket, ezért a záróvonalon keresztül áttért a szembejövők sávjába, majd behajtott egy zsákutcába is. Sem ő, sem a filmügyi kormánybiztos nem volt bekötve.

Habony Árpád jobbról a második, mellette balra Andy Vajna és felesége Forrás: Origo

Mint később kiderült, Tatabányára mentek, egy olvasónk a Földi Imre Sportcsarnok előtt fényképezte le a járművet vasárnap késő délután. A sportcsarnokban ekkor éppen egy kosárlabdameccset játszottak. Habonyt és Vajnát elkísérte Palácsik Tímea, és még egy férfi is volt a társaságukban. Így négyesben nézték meg a Tatabánya-BEAC női kosárlabda-mérkőzést.