Véget ért a Deák tér blokádja

Mécs Imre, tüntetés
Mécs Imre, '56-os forradalmár is részt vett a demonstráción
Vágólapra másolva!
Másfél órán át tartott az Andrássy út és a Bajcsy- Zsilinszky út blokádja, hazamentek az útkereszteződést elfoglaló tüntetők. A helyszínen korábban megjelent Mécs Imre és a Raul Wallenberg szakiskola tiltakozó diákjai is.
Vágólapra másolva!

Véget ért az útblokáddal párosított ellenzéki tüntetés a fővárosban: a demonstrálók délután öt óra és fél hét között bénították meg a Deák tér környékének forgalmát, lezárva az Andrássy út elejét.

Mécs Imre és a diákok

A jogállamot és demokráciát követelő tüntetők magyar és uniós zászlókat helyeztek az útra, ezzel lebénítoták a teljes forgalmat. A demonstrálók között megjelent Mécs Imre '56-os forradalmár és egykori SZDSZ-es képviselő, de feltűntek a Raul Wallenberg iskola diákjai is, akik az intézmény tervezett bezárása ellen tiltakoztak.

Mécs Imre, '56-os forradalmár is részt vett a demonstráción Forrás: Origo

Gyorskötözővel a demokráciáért

A tüntetők gyorkötözőkkel kapcsolták össze magukat, "Soha többé diktatúrát, soha többé 4 millió szegényt, soha többé maffiaállamot !" -feliratú transzparenseket tartanak a magasba.

A Raul Wallenberg iskola diákjai is eljöttek az Andrássy úton tartott megmozdulásra Forrás: Origo

A helyszínen jelentették be

Mint az Origo megtudta, a megmozdulás legális volt, a demonstráció szervezője viszont délután öt óra után már a helyszínen jelentette be a tiltakozó akciót.

Sziesztaként indult

Az útblokádot a József nádor térre bejelentett demonstráció előzte meg: a szervezők ezreket vártak, végül 300-an jöttek el a parlament feloszlatásáért és az egyetemi autonómiáért szervezett tüntetésre, és többségük egy órán belül haza is ment.

Mintegy kétszáz tüntető jelent meg a vasárnapi, József Nádor térre meghirdetett demonstráción Forrás: Origo

A résztvevők Szarvas Péter középiskolai tanár moderálásával saját gondolataikat osztották meg: volt, aki a nemzeti konzultáció fasizmusáról beszélt, más a Megoldás Párt megalapítását javasolta, amely - szerinte - Lendvai Ildikó vezetésével gyógymód lehetne az ország problémáira.

Már hétfőn is tüntettek

Az egyetemi demonstrációk a hét elején kezdődtek: hétfő este több száz felsőoktatási hallgató vonult az ELTE TÁTK lágymányosi kampuszától az Emberi Erőforrások Minisztériumának ügyfélszolgálata elé.

Az Emmi ügyfélszolgálata előtt tüntettek április 22-én az egyetemisták Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyetemisták ekkor a felsőoktatási törvény egyeztetés nélküli átalakítása és több szak eltörlése ellen tiltakoztak.

Az Emmi enged

Az emberminisztérium részben engedett a nyomásnak. Kedden bejelentették, megmaradhat a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak, de több más terület felszámolásához ragaszkodnak.

Az egyetemek függetlenségéért, a bezárásra ítélt iskolák megmaradásáért tüntettek szerdán Budapesten Fotó: Szabó Gábor - Origo

Továbbra is kérdéses a társadalomtudomány, a mozgóképkultúra vagy az interkulturális pszichológia megmaradása.

Ki a Raoul?

Az ELTE, a Corvinus és Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói ezért szerdán is folytatták demonstrációjukat.

A Raoul Wallenberg szakiskola elé vonultak a demonstrálók, az intézmény szeptembertől új épületbe költözik Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több mint háromezren vonultak az Emmi ügyfélszolgálatától a bezárásra ítélt Raoul Wallenberg szakiskola épülete elé, ahol a középiskola diákjai molinókkal üdvözölték őket. A minisztérium szerint már nincs értelme a további tiltakozásnak.