Tóbiás: A kormányzat gyűlöletpolitikája nem vezet eredményre

Tóbiás József,  az MSZP elnöke mond beszédet a PES konferencián 2015 június 13-án Tóbiás József,  az MSZP elnöke mond beszédet a PES konferencián 2015 június 13-án
Tóbiás József, az MSZP elnöke mond beszédet a PES konferencián 2015 június 13-án
Vágólapra másolva!
A menekültkvóta ügyében Görögország és Olaszország álláspontját kellett volna követnünk – mondta újságíróknak Tóbiás József, az MSZP elnöke.
Vágólapra másolva!

Tóbiás József az Origo azon kérdésre, hogy mit gondolnak a baloldali kormányfők arról, hogy Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egyértelműen bevándorlásellenes álláspontot foglalt el azt mondta, hogy ők nem vettek részt a találkozón. Szerinte nem járnak helyes úton, mivel a schengeni övezeten belül biztosítani kell a szabad vándorlás és munkaerőáramlás jogát.

Ellentétek

Szólt arról is, hogy a kormányzat belföldi és külföldi retorikája éles ellentétben áll egymással. Míg itthon Orbánék egyértelműen gyűlöletkeltő politikát folytatnak, addig Európától pénzügyi segítséget kérnek – mondta el portálunknak Tóbiás József. Szerinte nem szabad rövid távú érdekek miatt gyűlöletkeltő politikát folytatni.

Tóbiás József szerint egységes fellépés kell a menekültügyben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A brüszeli baloldali kormányfők tanácskotzásán nem került szóba a Osztrák Szociáldemokrata Párt és a Osztrák Szabadság Párt burgenlandi összefogása. Az európai baloldalnak megoldásokat kell találnia mostani helyzet kezelésére, és nem a hangulatot kell fokoznia. A politikus szerint a menekültkérdésben egységes európai uniós álláspontra van szükség.

Újságíróknak előtt helytelennek nevezte a magyar kormány politikáját, amely az önkéntesség mellett tette le a voksát a menekültkvóta ügyében. Szerinte ugyanis ez nem oldja meg a problémákat. Úgy véli, hogy számunkra hasznos lett volna ez a rendszer, ezért a kvóta ügyében Görögországgal és Olaszországgal kellett volna tartanunk.

Nem vezet eredményre

Mint az Origo is beszámolt róla, az EU csütörtöki csúcstalálkozóján úgy döntött, hogy önkéntes lesz a menekültek áttelepítése és áthelyezése, szemben a korábbi elképzeléssel, amely szerint minden tagállamnak meghatározott számú menekültet kellett volna befogadnia.

Tóbiás József hangsúlyozta: a magyar kormányzat gyűlöletpolitikája nem vezet eredményre, amit szerinte jól bizonyít az is, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter levelet írt az illetékes uniós testületeknek, hogy pénzt kérjen a határvédelemre.