Elhunyt Ferenczi Krisztina

2015.07.16. 20:40

Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 65. évében csütörtökön elhunyt Ferenczi Krisztina színésznő, író, újságíró. Temetéséről később intézkednek - közölte a család az MTI-vel.

Nekrológjában felidézték: Ferenczi Krisztina a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színházban kezdett dolgozni, szerepelt a Radnóti Miklós Színpadon és a József Attila Színház társulatában, Pécsen, Békéscsabán, illetve Szegeden, miközben elvégezte az ELTE magyar szakát.

Ferenczi Krisztina 1973-banForrás: Wikipédia

A Wikipédia szerint, amikor 1990-ben a szegedi színháztól elbocsátották Ruszt József művészeti vezetőt és munkatársait, Ferenczi Krisztina még eljátszotta Anna Karenina szerepét, majd ő is távozott a színháztól.

Budapesten szabadfoglalkozású színésznő lett, közben könyvet írt 1989-ben elhunyt első férje emlékére. A színészi pályát rövidesen végleg elhagyta.

Színészből újságíró

Miután 1990-ben távozott a szegedi színháztól, elvégezte a Magyar Hírlap újságíró-iskoláját, Soros-ösztöndíjjal megírta az 1994-ben megjelent Előjáték a sajtószabadsághoz című kötetét.

Oknyomozó újságíróként dolgozott, publicisztikái, tényfeltáró riportjai, könyvei jelentek meg. 

Ferenczi Krisztina 65 éves voltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Orbán-bányákról írt sorozatáért az egykori Magyar Hírlap munkatársai 

2001-ben az év újságírójává választották.

Narancsbőr - Az Orbán-vagyonok nyomában című könyvének dedikálásánForrás: Facebook/Ferenczi Krisztina

Dolgozott a Népszavának, állandó szerzője volt a Népszabadságnak. 2006-ban jelent meg Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve, majd 2014-ben a Narancsbőr című kötete. Idén a Szüretet újra kiadták.