Orbán Viktor a befolyásos emberek szigetén nyaralt

Orbán Viktor
Mljet
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor idén Horvátországban töltötte rendes nyári szabadságát. Facebook-profilján a miniszterelnök szűkszavúan csak annyit közölt: visszatért a nyaralásból, és Horvátország továbbra is gyönyörű. Részleteket nem osztott meg. Az Origo megmutatja, hol járt a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor idén is kedvenc nyári búvóhelyén, Mljet szigetén töltötte a szabadságát. Az Origo szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor pontosan milyen körülmények között nyaralt, kapott-e állami védelmet, és nagyjából mennyibe került az út.

Havasi Bertalan a kérdéseinkre azt válaszolta:

„Amikor először nyaraltam Mljeten, több mint egy évtizeddel ezelőtt, elbűvölő helyet ismertem meg, és a legkevesebb, amit mondhatok róla, az az, hogy Mljet az Adria gyöngye" – mondta a Borsnak korábban a kormányfő.

A festői Mljet Forrás:Flickr/Altor Sarabela

A nyolcadik legnagyobb sziget

Mljet az Adria nyolcadik legnagyobb szigete Dalmáciában, ahol csupán néhány eldugott kis falu található.

A sziget északnyugati része fokozottan védett,

itt található a Mljet Nemzeti Park. Ez a sziget területének csaknem egyharmadát foglalja el, a maradék kétharmad a turisták által szinte teljesen érintetlen maradt.

Befolyásos vendégek

Az Origo alaposabban is utánanézett, hogy kik és miért kedvelik ennyire ezt a mesésnek tűnő helyet.

Károly herceg a feljegyzések szerint kétszer is itt töltötte nyaralását, és minden egyes alkalommal kitörő lelkesedéssel számolt be a dalmáciai szigeten látottakról, a tájról, a tavakról, a növényzetről.

Károly herceg

2013-ban a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics is Dél-Horvátországban, Mljet szigetén lazított pár napig. A milliárdos Eclipse nevű luxushajóján töltötte az idejének jelentős részét, de a táj szépsége miatt biciklire pattant, és bebarangolta a közeli üdülőközpontot.

Az orosz milliárdos Roman Abramovics jachtja, az Eclipse a nizzai kikötő közelében Forrás: AFP/Valery Hache

Ezzel persze még korántsem ért véget azoknak az ismert és befolyásos embereknek a sora, akik megfordultak Mljeten.

Armand Assante színész például 1999-ben, Jacques-Yves Cousteau közismert francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő pedig többször is élvezte a szigetlakók vendégszeretetét.

Cousteau kapitány egyenesen a világ egyik legszebb szigetének nevezte ezt a horvát vidéket.

Jacques Cousteau, a legendás francia tengerkutató Forrás: Ecology

Ivica Kostelić olimpiai ezüstérmes, világbajnok horvát alpesisíző nemcsak Mljeten tölti a nyarakat, de hivatalosan ott is él.

A Mljet Nemzeti Park legfőbb vonzereje a sziget sarkában elterülő két tó, amelyek közül a külső enyhén sós vizű, a belső pedig édesvizű. A tengerrel egy keskeny csatorna köti össze őket, amelyen át dagálykor sós víz ömlik a tóba, míg apálykor édesvíz áramlik a tengerbe. A belső tó kicsi, festői szépségű szigetén áll a ­XII. századból származó Benedek-rendi kolostor, amelyet – megtartva román kori és gótikus részeit – mára korszerű szállodává alakítottak át.

Demszky az Isztriát szerette

Demszky Gábor budapesti főpolgármestersége idején többször írt a sajtó a volt városvezető isztriai kirándulásairól. Demszky egy 130 négyzetméteres nyaralót épített a horvát tengerparton, nem messze Abbáziától, egy Kusari nevű falucskában.

Az Isztriát az alábbi videón nézheti meg madártávlatból. Az ország legnézettebb közösségi csatornáján, az OzoneNetwork tévében a filmet teljes hosszában is láthatja, akár HD minőségben is.