Felkészítjük a Magyar Nagydíjra

Forma-1, Magyar Nagydíj, rajt
Vágólapra másolva!
A boxutca sajtóbejárásával már csütörtökön megkezdődtek az idei Formula-1-es Magyar Nagydíj eseményei, pénteken pedig felbőgtek a motorok is, elindultak a szabadedzések. Több mint 170 ezren érkezhetnek ezen a hétvégén a 30. jubileumi futamra, rájuk több mint ezer rendőr vigyáz.
Vágólapra másolva!

A legdrágább bérletért idén 495 eurót, vagyis közel 150 ezer forintot kell fizetni - ezért cserébe a fedett tribün alatt ülhet a vendég, ahonnan ráláthat a célegyenesre és a boxutcára is.

Vasárnapra a legdrágább napijegy 488 euróba, vagyis több mint 140 ezer forintba kerül,

ez szintén a fedett tribünre szól.

A tavalyi Magyar Nagydíj rajtja Forrás: Farkas Péter (Origo)

A legolcsóbb állóhelyes bérletért 90 eurót, vagyis 26 ezer forintot kell fizetni, viszont vasárnapra 9900 forintért is lehet kedvezményes állójegyet venni. Ez érvényes az Árpád híd metróállomástól induló Volán-különjáratra és a MÁV-vonatokra is bármely belföldi állomásról Gödöllőig.

A jegyárak mellett az ételekért is borsos árat kérnek. Kollégáink csütörtök délután a főtribün mögötti vendéglátóhelyeken néztek körbe: a kebab 3000 forintba kerül, a kürtőskalácsért pedig 1000 forintot kell fizetni. Egy félliteres üdítőért 600, egy félliteres ásványvízért 400, egy félliteres dobozos sörért pedig 500 forintot kérnek.

HÉV-vel az Örs vezér teréről, autóval az M3-ason

A BKK azt javasolja, hogy inkább tömegközlekedéssel utazzanak a látogatók.

A legkézenfekvőbb az Örs vezér teréről induló H8-as HÉV,

amiről Mogyoród vagy Szilasliget megállónál érdemes leszállni. A hétvégén ezen a vonalon három helyett hat kocsiból álló szerelvények fognak közlekedni. Azoknak, akiknek 24 órás jegyük, csoportos 24 órás jegyük, 72 órás jegyük, illetve Budapest Kártyájuk van, kiegészítő jegyet sem kell váltaniuk.

Aki inkább autóval menne, annak Budapest felől az M3-ason érdemes elindulni, ahonnan két kijáraton juthat el a pályáig. Az M5-ös autópálya felől az M0-áson, majd az M31-es autópályán érdemes közelíteni, erről a mogyoródi csomópontnál lévő lehajtón keresztül lehet elérni a verseny helyszínét. Észak, illetve nyugat felől is érdemes a körgyűrűt, majd az M3-ast, illetve az M31-est választani. Arra azonban érdemes figyelni, hogy

az M3-as a 10-es kilométertől útdíjköteles, ahogy az M0-s egyes szakaszain is fizetni kell.

Örömlányok helyett zsebtolvajok?

Mint megtudtuk, a hétvége folyamán

több mint 1400 rendőr teljesít majd szolgálatot a Hungaroring környékén,

köztük összesen 13 lengyel, román, szlovák és osztrák egyenruhás, de lesznek lovas és kutyás rendőrök, illetve készenlétisek is.

A tavalyi nyertes: Daniel Ricciardo Forrás: Red Bull

A Hungaroring főbejárata mellett lesz egy mobilrendőrőrs is, ahol már csütörtök déltől éjjel-nappal fogadták a bejelentéseket. Folyamatosan figyelik a rendőrségi helikopter képeit is, hogy szükség esetén azonnal beavatkozhassanak a forgalomba. A www.police.hu oldalon pedig rendszeresen közölnek közlekedési híreket.

A legnagyobb forgalom szombaton és vasárnap várható, az utolsó versenynapon 16 óra után pedig mindenki egyszerre akarja majd elhagyni a területet”

- mondta az eddigi tapasztalatok alapján az Origónak Beluzsárné Belicza Andrea rendőr őrnagy. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években már nem történtek komolyabb bűncselekmények, a prostitúció sem jellemző.

A futam ideje alatt legtöbbször zsebtolvajokat fognak, illetve az elhagyott iratok miatt kell intézkedniük.

A rendőrség mindenestre azt tanácsolja a látogatóknak, hogy

  • ne hagyjanak semmilyen értéket az autóban,
  • a várható torlódások miatt időben induljanak útnak,
  • figyeljenek a forgalmat irányító rendőrök utasításaira,
  • vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot.

A nagykövetség nem fizet

A rendőrök a külföldi vendégeknek is szolgáltak hasznos tanácsokkal. Ezekből kiderül például, hogy ha elveszíti valaki az iratait, akkor jelentse a rendőrségen, ha elhagyta a bankkártyáját vagy a hitelkártyáját, akkor tiltsa le, ha pedig orvosi segítségre van szüksége, keresse fel az elsősegélypontokat. Azt is megjegyzik, hogy ha a vendégnek elfogyott a pénze, vagy ellopták, akkor

a nagykövetség sajnos nem tud pénzt adni,

viszont segíthet, hogy felvegye a kapcsolatot a családdal.

A Hungaroring 1986. augusztus 10-én, 30 perccel az első Magyar Nagydíj rajtja előtt Forrás: MTI/Németh Ferenc

Vigyen vizet!

A legnagyobb problémát a hőség jelentheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

a hétvégén a napi középhőmérséklet 28-33 fok körül alakul Gödöllő térségében, de záporokra, zivatarokra is lehet számítani, a szélsebesség elérheti az 50 km/órás sebességet is.

A hőség azonban már szinte állandó kelléke a Magyar Nagydíjnak: a szervezők idén is párakapukkal készülnek, ahol a vendégek hűsölhetnek. Aki nem akar nagyon drágán ásványvizet venni magának, annak érdemes ezzel készülni, hiszen

műanyag palackokban lehet vizet bevinni a Hungaroringre.

A mosdókban iható a csapvíz, a szervezők poharakat helyeztek ki, hogy itt is könnyebben lehessen vízhez jutni. A napon érdemes benedvesített fejfedőt, kendőt, sapkát viselni, ezzel is védve a fejet a hőségtől.

Idén több jegyet adtak el

A tavalyi nagydíjra négy nap alatt 169 ezren voltak kíváncsiak. Mint megtudtuk: idén eddig több mint tíz százalékkal több jegyet értékesítettek, mint 2014-ben.

A vendégek körülbelül nyolcvan százaléka idén is külföldi: a legtöbben Németországból és Lengyelországból érkeznek.

Tele lesznek a szállodák

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint idén várhatóan 90-100 százalékos foglaltság lesz a budapesti szállodákban a Magyar Nagydíj alatt. A Budapest iránt egész évben tapasztalható nagyobb keresletnek köszönhetően az árak is valamivel magasabbak lesznek a múlt évinél. Kovács István, a szervezet főtitkára szerint szintén jó hír, hogy idén nemcsak pénteken és szombaton, hanem a versenyt megelőző csütörtökön, illetve vasárnap is több a vendég.
A szervezet múlt évi felmérése szerint a tavalyi foglalási adatok körülbelül 5 százalékponttal elmaradtak az előző évihez képest. Akkor a keresletet negatívan befolyásolta, hogy a Német Nagydíj egy héttel a Magyar Nagydíj előtt volt, illetve 3 közép-európai futam időben túl közel volt egymáshoz. Sok vendég panaszkodott a Hungaroringen tapasztalt magas árakra is.

Nem meglepő, hogy ez a hétvége számít a legforgalmasabbnak a Ferihegyi repülőtéren is. A Budapest Airport közleménye szerint az eleve csúcson pörgő nyári szezonnak még egy löketet ad a versenyzők és kísérőik, a csapatok, illetve a külföldi szurkolók és támogatók érkezése.

Az első szabadedzés péntek délelőtt tíz órakor kezdődött, este pedig egy koncerttel ünneplik a Magyar Nagydíj 30. évfordulóját. A futam, amelyet az Origo is élőben közvetít, vasárnap 14 órakor kezdődik, és 16 óra körül ér véget.