Új csodafegyverrel próbálkozik a Fidesz

Tapolca Választás Választás Tapolcai időközi választás
Tapolcai időközi választás
Vágólapra másolva!
Tapolcán augusztus 30-án két egyéni önkormányzati körzetben tartanak időközi választást jobbikos politikusok lemondása miatt. A radikálisoknak győzelmük esetén relatív többségük lenne a Veszprém megyei városban. A Fidesz nem indul, ehelyett független jelölteket támogatnak.
Vágólapra másolva!

Egyik körzetben sem állított jelöltet a Fidesz-KDNP az augusztus 30-ai tapolcai időközi választáson. Mint arról az Origo is beszámolt, a tapolcai 3-as és 5-ös körzetben a hónap végén azért tartanak választást, mivel Rig Lajos áprilisban egyéni országgyűlési mandátumot szerzett, valamint Dobó Zoltán jobbikos polgármester lemondott az egyéni önkormányzati körzetben szerzett mandátumáról.

Tapolcán augusztus végén ismét választanak Fotó: Polyák Attila - Origo

Sok múlik a választáson

Jelenleg a 11 fős tapolcai testületben öt fideszes, négy jobbikos és két MSZP-s képviselő van.

Ha a radikális pártnak sikerül a két körzetet megnyernie, akkor egyszerű többsége lenne,

mivel eddig a polgármester az egyéni kerületi győzelme miatt nem tudta érvényesíteni a plusz szavazatát a testületben. Mindezek alapján az összes pártnak létfontosságú a voksolás, mivel alapvetően rendeződhetnek át az erőviszonyok.

Tavasszal a Jobbik örülhetett Fotó: Polyák Attila - Origo

Még a liberálisok is elindulnak

A két egyéni kerületben négy-négy jelöltet vettek nyilvántartásba. A pártok közül a Jobbik mellett az MSZP-nek a liberálisokkal közösen sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírást. Rajtuk kívül két-két független jelölt száll ringbe körzetenként a voksoláson. A tapolcai Fidesz Facebook-oldaláról azonban kiderült, hogy

körzetenként egy-egy független jelölt mögött a kormánypárt áll.

Vajon miért nem indult el a választáson a Fidesz, miközben egy sikeres szereplés esetén tovább nőtt volna a többsége a testületben?

Nagyot nőtt a Jobbik

A választ az elmúlt évek eredményeiben találhatjuk meg. A tapolcai 3-as körzetben 2014 őszén a jobbikos Dobó Zoltán a szavazatok 40,53 százalékával győzött, míg fideszes riválisa csak 33,84 százalékot gyűjtött. Az MSZP 24,37, míg a szociáldemokraták 1,25 százalékot gyűjtöttek.

Ugyanebben a körzetben a 2015-ös időközi országgyűlési választáson a Jobbik jelöltje a szavazatok 52,52 százalékával diadalmaskodott.

A radikálisok népszerűsége fél év alatt 12 százalékponttal emelkedett.

A Fidesz-KDNP jelöltje tavasszal 28,97 százalékot gyűjtött ebben a körzetben, ami közel öt százalékpontos visszaesést jelentett. A szocialisták jelöltje idén tavasszal 19,09 százalékot gyűjtött, ami szintén visszaesést jelentett az őszi eredményhez képest.

Érthető lépés

A tapolcai 5-ös körzetben tavaly ősszel Rig Lajos a szavazatok 43,14 százalékával diadalmaskodott, a Fidesz-jelöltje 37,35 százalékot szerzett. A szocialisták 16,92, a szociáldemokraták pedig 2,59 százalékot értek el. Áprilisban a Jobbik jelöltje a szavazatok 56,56, a Fideszé 27,77, az MSZP-é 13,12 százalékát szerezte meg.

Jól látszik, hogy a Jobbik ebben a körzetben is jelentősen erősödött, míg a többi párt komoly veszteséget könyvelhetett el fél év alatt.

A számok alapján érthető, hogy a kormánypártok nem indítottak jelöltet,

mivel az elmúlt hónapok tendenciája sem nekik kedvez. A pártnak tehát egyetlen esélye maradt: független jelölteket támogatva megnyerni az egyéni körzeteket, így akadályozva a relatív jobbikos többség megvalósulását.

Volt már ilyen

A magyar választások történetében egyáltalán nem ritka, hogy

valamelyik nagyobb párt a kisebb városokban független jelölteket támogat.

A legfrissebb példa, hogy a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választáson a baloldali erők a független Kész Zoltánt támogatták. Akkor bejött ez a politika, mivel a jelölt nagyon simán hozta el a mandátumot.

Orbán Viktor sem segítette győzelemhez a Fideszt Tapolcán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifelé pattant a labda

Április 12-én Veszprém megye 3-as számú országgyűlési választókerületében, Ajkán, Tapolcán és még 58 településen azért tartottak időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Urnazárás után gyorsan érkeztek az eredmények, a Jobbik hamar átvette a vezetést, és megszerezte első egyéni képviselői mandátumát. Orbán Viktor miniszterelnök nem a Fidesz vereségéről, hanem a vörösiszapról beszélt az ajkai tévében, a Facebookon viszont értékelte a kormánypártok újabb fiaskóját: a kapufáról kifelé pattant a labda. A baloldal örült, hogy a Jobbik legyőzte a Fideszt, az MSZP-s Gőgös Zoltán azt mondta, a jövőben mozgalmibb kampányokat vár a pártjától.

Az MSZP ősszel és tavasszal is kikapott a Veszprém megyei városban Fotó: Polyák Attila - Origo

Megkopott Orbán varázsa

Jókor jött pofon a mostani választási eredmény a Fidesz–KDNP-nek és a baloldalnak is – értékelte az Origónak akkor az időközi voksolás végeredményét Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a győzelem felhajtóereje kitarthat őszig, amit a Jobbik minden bizonnyal megpróbál majd kihasználni. A radikálisok számára óriási eredmény, hogy egyéni körzetet tudtak nyerni, és mostantól a Fidesz első számú kihívójának állíthatják be magukat.

A Jobbik tapolcai győzelme pofon az MSZP-nek, de még nagyobb pofon a Fidesznek, mert azt mutatja, hogy nemcsak Orbán Viktor személyes varázsa, mozgósító ereje kopott meg, de az orbáni centrális erőtér politikája is látványosan megbukott – mondta portálunknak László Róbert, a Political Capital elemzője.

Tapolca legutóbb akkor került a hírekbe, amikor megválasztotta főállású alpolgármesternek az MSZP-ből kizárt Lévai Józsefet a jobbikos vezetésű Tapolca város képviselő-testülete. A Fidesz szerint ezzel Jobbik-MSZP-koalíció jött létre.