2100 forintos telefont kapnak a rabok

Vágólapra másolva!
Mobiltelefont kaphat heteken belül minden börtönbüntetését töltő magyar rab. Nem okostelefonjuk lesz, de eddig semmilyen készülék sem lehetett náluk. 
Vágólapra másolva!

Az egyszerű tolvajtól az életfogytiglanra ítélt gyilkosig mindenki saját telefont kap a magyar börtönökben – írja a Bors. A lap szerint heteken belül elkezdik kiosztani a speciális készülékeket, amelyekről csak az előre magadott számokat lehet majd hívni. A beszélgetéseket a büntetés-végrehajtás természetesen hallgathatja.

A magyar börtönökben eddig tilos volt mobiltelefont tartani. A rabok látogatóinál sem lehetett készülék. A mostani változás az uniós joghoz alkalmazkodik.

2 milliót egy telefonért?

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága honlapjára felkerült táblázat szerint a 20 ezer telefont közel 42 milliárd forintért rendelik meg a Magyar Telekomtól, vagyis egy készülék több mint 2 millió forintra jön ki. Ez a szám azért is irreális, mivel a BV éves költségvetése csupán 54 milliárd forint.

Lehetséges, hogy a táblázatot hibásan töltötték ki, és valójában három nullával kevesebb értékeket kell érteni a megadott számok alatt. Ez alapján a telefonokat valamivel reálisabb áron, 42 millió forintért rendelik, így egy mobil 2100 forintba kerül. Ezt később közleményben megerősítette a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is.

Hozzátették: a 20 ezer mobiltelefon beszerzése mellett háromévi szolgáltatásról is megállapodást kötöttek. Az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-tól indul.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.