Egy felcsúti stadion árába kerül a két új menekülttábor

Felcsút, 2015. április 3.
Az OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Puskás Akadémia - Ferencváros labdarúgó-mérkőzés a felcsúti Pancho Arénában 2015. április 3-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Felcsút, 2015. április 3. Az OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Puskás Akadémia - Ferencváros labdarúgó-mérkőzés a felcsúti Pancho Arénában 2015. április 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Martonfára és Sormásra tervezett, egyenként ezerfős befogadóállomások költsége darabonként 1,8-1,9 milliárd forint. Vagyis a kétezer menekült elhelyezését szolgáló beruházás összköltsége éppen annyi, amennyibe a felcsúti stadion került. 
Vágólapra másolva!

Ősszel nyílik meg a két új menekülttábor a helyszínnek kiválasztott Martonfán és Sormáson, "helyszínenként 1,8-1,9 milliárd forintból" - derült ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából, amit Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott.

Egy stadionnyi beruházás

Ez azt jelenti, hogy az egyenként ezerfős "ideiglenes befogadóállomások" összköltsége mintegy 3,6-3,8 milliárd forint, vagyis éppen annyi, amennyibe néhány éve a 3500 fős felcsúti futballstadion, a Pancho Aréna építése került.

A felcsúti stadion építkezésénél kirakott tájékoztató Fotó: Origo

Az ellenzéki képviselő nemcsak a költségekre, arra is kíváncsi volt, hogy a kormány milyen előzetes felmérések, információk alapján döntött úgy, hogy éppen Baranya megyében, a Pécshez közeli Martonfán és Zala megyében, a Nagykanizsa melletti Sormáson építenek menekülttáborokat.

Mi alapján választottak?

A belügyminiszter válasza szerint "az állami ingatlanok kiválasztását mérlegelési folyamat előzte meg". Ingyen hasznosítható területeket kerestek, de a "térítésmentes felajánlásra" csak egy település jelentkezett, ám azt az ingatlant "azóta már menekültügyi feladatellátás céljára" hasznosították.

A kiskunhalasi menekülttábor Fotó: Polyak Attila - Origo

A tervezett két új befogadóállomás helyszínét ezért nem "pályáztatták" így meg, mert - olvasható a válaszban - "a szóba jöhető mintegy húsz állami ingatlan esetében

Az előzetes egyeztetések hiányára vonatkozó kérdésre tehát Harangozó azt a választ kapta, hogy "a kormány üresen álló állami ingatlanokat és üres állami földterületeket is megvizsgált, melyek közül a martonfai és a sormási felelt meg leginkább az elvárásoknak."

Sormás arrébb tenné a tábort

Mint arról az Origo is beszámolt, Sormáson például nem lelkesednek az ötletért. Pőcze Judit, a Zala megyei település polgármestere korábban azt mondta, szeretnék, ha Sormáson kívülre, egy korábbi honvédségi lőtér területére kerülne a tervezett tábor, 3-4 kilométer távolságra a falutól.