A Jobbik blokáddal fenyegeti a Verseny utcai tranzitzónát

tranzitzóna
Vágólapra másolva!
A Jobbik folyamatos blokádot tervez a Verseny utcai Novák piac területére, így tiltakozva a tranzitzóna ellen. 
Vágólapra másolva!

A budapesti Jobbik szerint a tranzitzónák áthelyezése látszatintézkedés, és ugyanúgy meg fog bukni, mint a kormány kerítés mentén felépített bevándorláspolitikája.

Visszavonatnák a javaslatot

A radikális párt úgy tervezi,

folyamatos lesz a blokád, és fenntartják addig, amíg Tarlós István vissza nem vonja a tranzitzóna létesítésére vonatkozó tervet,

és le nem veszi a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről az erre vonatkozó pontokat.

A főváros nem hagyja magát

Az Origo megkérdezte a fővárost, hogy fenntartják-e a tranzitzónára vonatkozó előterjesztést, illetve mit terveznek tenni az ellen, ha a Jobbik ténylegesen blokád alá vonja, ellehetetleníti a zóna működését.

Tarlós István szerint nem szabad törvénysértő módon beözönleni az országba Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tarlós István válaszolt, és jelezte: a migránsprobléma kezelésében "a főváros szerepe fakultatív és mozgástere korlátozott", de a cél, hogy egy helyen tartsanak minél több migránst, azért is, hogy ne szóródjanak akadálytalanul szét a városban. A főpolgármester szerint

A főpolgármester azt is közölte, visszautasít minden olyan olcsó politikai kísérletet, amelyik a városvezetés lakossági érdekkel nem egyező beállítottságára próbál utalgatni, és próbál jogsértően demonstrálni a Verseny utcai szociális blokk ellen, amit a főváros csak átmeneti ellátónak szán.

Polgári engedetlenség

A pártban gondolkodnak azon is, hogy polgári engedetlenséggel akadályozzák a munka megkezdését. A Jobbik álláspontja az, hogy sem tranzitzónának, sem pedig menekülttábornak nincs helye a főváros területén belül.

A tervezett tranzitzóna Forrás: VII. kerületi önkormányzat

A Jobbik szerint a tranzitzónáknak közvetlenül Magyarország határainál, külön erre a célra felállított és az Európai Unió forrásaiból finanszírozott biztonsági zónákban lenne a helye.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a VIII. kerületi Verseny utcába, az egykori használtcikk-piac területén alakítják ki az egyetlen új fővárosi tranzitzónát. A jelenlegi három, fővárosi pályaudvarok mellett kialakított zónákból ide viszik majd a menekülteket.

Keresztény szellemiség?

A Párbeszéd Magyarországért nem hagyta szó nélkül a Jobbik területfoglalását: Barabás Richárd PM-aktivista társaival háborús sérült gyerekek fényképeit ragasztotta a jobbikos plakátokra.

Barabás rögtönzött sajtótájékoztatója keretében arról beszélt, hogy a radikális jobboldali párt a túlélés alapvető feltételeit,

a szállást, vizet és árnyékot vonná meg az üldözöttektől,

pedig a Jobbik keresztény szelleműségűnek vallja magát.