Hiába kérik vissza a jegyük árát a menekültek

Keleti menekültek halott temetés
Keleti menekültek halott temetés
Vágólapra másolva!
„Németországba akarunk menni” - skandálják a Keletinél éjszakázott menekültek az Origo helyszíni tudósítója szerint. A rendőrség közölte, hogy továbbra is csak azt engedik elutazni, akinek érvényes úti okmánya van. Többen vissza akarják váltani a jegyüket, de a rohamrendőrök nem engedik.
Vágólapra másolva!

Freedom, vagyis szabadság - ezt kiabálják egyre hangosabban a Keleti pályaudvar előtt várakozó menekültek az Origo helyszíni tudósítója szerint.

Fejük felett adták tovább a gyerekeket, mint egy temetésen Forrás: Csanádi Márton - Origo

Az emberek elkeseredettségét jelzi, hogy mint a temetéseken, két, pokrócba csavart gyereket adtak körbe a fejük felett.

Visszakérték a jegyük árát

Tudósítónk szerint kisebb dulakodás alakult ki a pályaudvar oldalában, amikor menekültek egy csoportja vissza akarta kérni a jegye árát a MÁV-tól.

Kisebb dulakodás alakult ki, amikor vissza akarták váltani a jegyeket Fotó: Polyák Attila - Origo

Arra hivatkoztak, hogy az előre, akár 30-40 ezer forintért megvásárolt jegyüket nem tudják használni, mert a rendőrök nem engedik fel őket a vonatra.

Feszült a hangulat a téren Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ám visszaváltani sem tudták, mert a rendőrök nem engedték őket a jegypénztárakhoz. A menekültek egymást is igyekeztek nyugalomra inteni. Időről-időre megpróbálkozik a visszaváltással egy-egy kisebb csoport, de hiába: a rohamrendőrök nem erőszakosak, de határozottan megakadályozzák ezt.

Eközben a rendőrség közölte, hogy továbbra is a schengeni határ-ellenőrzési kódex előírásainak megfelelően látja el a feladatait.

Segíts! - olvasható a transzparensen, amit az apja nyakában ülő gyerek tart Fotó: Csanádi Márton - Origo

Tudatták azt is, hogy ezentúl a Keleti pályaudvar területén polgárőrök erősítik "a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet".

Németországba akarnak menni

Sok menekült éjszakázott a Keleti pályaudvar előtt, már reggel hatalmas volt a tömeg – számolt be a helyszínről az Origo tudósítója.

I want to go Germany - ezt kiabálták a menekültek a Keleti előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Reggel hétkor még kevesen voltak a Keleti előtt, de nyolcra már kétszer annyian guggoltak a betonon, mint hétfőn, és skandálták a hangadók rigmusát.

A menekültek közül sokan a pályaudvar előtti téren, a szabad ég alatt, vagy lent, az aluljáróban töltötték az éjszakát.

Mióta felébredtek, a menekülők azt várták, hogy vonatra szállhassanak, és Németországba utazhassanak.

Sátortábor az árnyékban Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ez a szándékuk hallatszik is: hangadóikkal együtt skandálják, hogy Németországba akarnak utazni, hagyják őket elmenni.

Aligha örülnek a tüntetők a német bejelentéseknek Fotó: Polyák Attila - Origo

Ám délelőtt a bajor belügyminiszter közölte,

meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba.

Úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon tartózkodó menekültek úgy értelmezték a német menekültügyi hatóságnak azt a döntését, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba, hogy szabadon továbbmehetnek Németország felé. Ez nem egyfajta "szabadjegy" - magyarázta.

Rossz hír Berlinből

Ráadásul a budapesti német nagykövetség is olyan közleményt adott ki, amely lehűtheti a menekültek várakozásait.

Sátrak, ponyvák alá menekülnek a tűző nap elől az emberek Fotó: Polyák Attila - Origo

A követség felhívta a figyelmet arra, hogy a dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében

A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni - zárul a közleményük.

Ponta és Basescu más véleményen van

Románia nem ül ölbe tett kézzel, határőrizetét megerősítette, de a határok lezárása képtelenség - mondta Victor Ponta kormányfő a román külképviseletek vezetőinek éves értekezletén a bevándorlókra utalva. A szociáldemokrata miniszterelnök Traian Basescu volt államfő kijelentésére reagált, aki szerint Romániának el kell utasítania a migránsok átvételét más uniós országoktól, mert nem lesz képes integrálni őket, ahogy a "romákat sem tudta integrálni annyi évtizeden keresztül".

Eközben hatalmas a tömeg, szinte mozdulni sem lehet a pályaudvar előtt. Sőt, már nemcsak a Keleti pályaudvar előtti tér, hanem a szomszédos Bethlen Gábor utca is megtelt.

Paprikaspray-vel támadtak a menedékkérőkre

Németországban paprikaspray-vel támadt menedékkérőkre egy férfi kedden késő este, egyelőre ismeretlen okból. A brandenburgi Halbe menedékkérőket befogadó állomásán 38-an szenvedtek könnyebb szem- és légúti sérülést, 3 felnőttet és 8 gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek.

A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre. Végül menedékkérők leteperték, és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök. Az őrizetbe vett támadó egy építési vállalkozás alkalmazottja, és az állomás területén dolgozott. Sok menedékkérőt személyesen ismert a nagyjából 300 embernek szállást adó befogadóállomáson.

Farkasszemet néznek

A Keleti pályaudvar lépcsőjének tetején rendőrsorfal zárja el a bejáratot a menekültek elől, akik így farkasszemet néznek az egyenruhásokkal.

Sokan aludtak még délelőtt is a pályaudvar aluljárójában Forrás: Olvasói fotó

Azonban

a hangulat békés: a menekültek üldögélnek, sőt sokan fekszenek a betonon,

mások az egyik tévétársaság közvetítőkocsijából kapott árammal töltik a telefonjaikat.

Újabb gyűjtőpont Röszkénél

Újabb rendőrségi gyűjtőpont épül Röszke közelében - erősítette meg szerdán a Belügyminisztérium. Néhány száz méterre a röszkei hangártól, ahol a migránsok regisztrációját végzik,

már dolgoznak is az új gyűjtőpont kialakításán a munkások és elítéltek,

utóbbiak büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. A 700-szor 150 méteres terültet acél oszlopokkal és dróttal kerítik körbe.

Csak vízummal továbbra is

A többségében "magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók” az EU országaiba továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek - állapította meg a rendőrség, amiből arra lehet következtetni, hogy ma is hiába várnak, nem szállhatnak vonatra a menekültek.

Kedden délelőtt a Keletiben – azóta a menekültek már be sem mehetnek a pályaudvarra Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat.

Van, aki elveszítette a családját, és most őket keresi Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar és a szlovák rendőrség járőrei pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő vonatok ellenőrzését végzik.

Menekültek a Kökinél is

Menekültek egy csoportja tüntet eközben hajnal óta a Kőbánya-Kispest vasútállomáson: a vasúti sínpár mellett levetkőzve, gyermekeiket a magasba emelve azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba – számolt be az Origo.

Hajnal óta tüntetnek a menekültek a vasútállomáson Forrás: Origo

A rendőrség az esetről azt közölte, hogy a Kiskunhalasról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomására útba indított – menekültkérelmet előterjesztett – illegális határátlépők közül

többen nem voltak hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vonatra,

és ezzel akadályozták egy időre a vasúti forgalmat.

A Keletin a világ szeme

Évek óta nem irányult ekkora nemzetközi figyelem Budapestre.

Legutóbb a kolontári vörösiszap-katasztrófa idején volt ennyi közvetítőkocsi egyszerre, egyetlen magyar helyszínen, mint amennyit mostanában a Keleti pályaudvarnál látni.

Az ehhez hasonló képek bejárták a nemzetközi sajtót Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo összeállítást közölt, a kedd esti európai híradók is mind Budapestről közvetítettek képeket. Spanyol, osztrák, német, brit, francia, olasz stábok jelentkeznek élőben a Keletiből.

Vonatra vágyva

Menekültek százai rekedtek kedden este a Keleti pályaudvaron, ahová abban a reményben érkeztek, hogy feljutnak egy Németországba tartó vonatra, és új életet kezdhetnek.

A zsúfolt épületben tarthatatlanná vált a helyzet, a rendőrség vetett véget a várakozásnak, lezárta, és kiürítette a pályaudvart.

A keddi bécsi és müncheni vonatok a menekültek nélkül keltek útra, ők pedig tiltakozva, gyermeküket a magasba emelve vagy éppen kétségbeesett némasággal tűrték a eseményeket, amelyekről az Origo tudósítói, fotóriporterei folyamatosan beszámoltak.

Vita London és Berlin között

Az egyik német kormánypárt egy vezető parlamenti képviselője szerdán alig burkoltan megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal "méltányos" részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

Reagált a politika

Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint - mondta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

A Jobbik helyi népszavazást követel arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat,

ideiglenes vagy állandó befogadóállomásokat a menekülteknek. Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is a menekültkérdés az egyik fő téma Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció szerint a budapesti városvezetés tétlensége mellett a kormány tehetetlensége és hisztériakeltése miatt is kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet. Az LMP szerint pedig egy keresztény városvezetésnek keresztény módon kellene kezelnie a menekülthelyzetet.

Vizsgálatra kérték Tarlóst

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg a Budapestet érintő migrációs helyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátási módját és finanszírozási feltételeit.

A főpolgármester megvédené Budapestet egy "kontrollálatlan áradattól" Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tarlós István azt mondta, amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet egy "kontrollálatlan áradattól". Azt is kérte, senki ne használja fel a helyzetet politikai haszonszerzésre.