Horn Gyula szobrot kapott, Juncker is beszélt az avatón

Horn Gyula szobor
Vágólapra másolva!
Még a részvételére sem számítottak, ehhez képest beszédet is mondott Horn Gyula brüsszeli szobrának avatóján Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint a magyarok legyenek büszkék a volt kormányfőre, akire ő az Unicum miatt is szívesen emlékezik vissza. 
Vágólapra másolva!

Erős üzenetet küldött Magyarországnak az Európai Bizottság elnöke, aki mindenki legnagyobb meglepetésére részt vett Horn Gyula szobrának avatásán az Európai Parlament épületében.

Az Origo információi szerint Szanyi Tibor szocialista képviselő ugyan meghívta Jean-Claude Junckert az eseményre, de egyáltalán nem számítottak arra, hogy el is jön. Helyette Martin Schulzot, az Európai Parlament első emberét várták, aki azonban hétfő este minden másnapi programját lemondta. Így amikor fél négy előtt néhány perccel kiderült, hogy Juncker mindjárt érkezik, az összegyűlt politikusok sem akarták elhinni.

Horn Gyula szobor Brüsszelben Forrás: Origo

Szerette az Unicumot

Az Európai Bizottság elnöke ráadásul nemcsak végighallgatta a beszédeket, hanem – a tervekkel ellentétben – közölte: ha már itt van, mondana is két szót.

– mondta beszédében az Európai Bizottság elnöke, aki szívesen emlékezett vissza a néhai magyar kormányfőre.

Juncker és ifj Horn Gyula Forrás: Origo

Juncker szerint annak ellenére is nagyon jó kapcsolata volt Hornnal, hogy ő kereszténydemokrata, kollégája viszont szocialista volt. Visszaemlékezett arra is, hogy miután 1995-ben Luxemburg miniszterelnöke lett, az első vendége február 14-én Horn volt, és az ő első hivatalos útja is Magyarországra vezetett, ahol rengeteg Unicumot kapott ajándékba.

Ő átvágta, másik építik

Az Európai Parlament egyik folyosóján helyet kapott Horn-szobor avatásán részt vett az EP román alelnöke is, aki a menekültek helyzetét is megemlítette. Ioan Pascu kiemelte: míg a volt magyar miniszterelnök átvágta a szögesdrótot az osztrák-magyar határon, Magyarországon most ismét kerítést emelnek.

Horn Gyula-szobor avatása Forrás: Origo

Kovács László, volt magyar külügyminiszter ennél keményebb szavakat használt, szerinte Horn Gyula és Orbán Viktor között az a különbség, hogy az előbbi államférfi volt, az utóbbi pedig egy „populista politikus".

A szobor avatásán édesapjára visszaemlékezett Horn Gyula fia is, aki személyes történeteket mesélt a volt miniszterelnökről.

Antallnak is van szobra

Az, hogy néhai európai politikusok szobrát helyezik el az Európai Parlamentben, egyáltalán nem újdonság. Van szobra az EP-ben Antall Józsefnek is, akiről ráadásul egy egész szárnyat is elneveztek Brüsszelben. Az alkotás felállítását Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő kezdeményezte, és ő is finanszírozta az elkészítését is.

Horn Gyula szobra Kocsis András alkotása, annak a szobornak a másolata, amely a volt Jókai utcai MSZP-székházban található.

A szobrász az Origónak elmondta: azért is fantasztikus élmény neki a brüsszeli szoboravató, mert személyesen ismerte Horn Gyulát, akivel nagyon jó viszonyt ápolt.