Simicskó: Öntudatra ébredt a magyar nemzet

Aradi vértanúk - Megemlékezés a Batthyány-mauzóleumnál
Megemlékezés a Batthyány-mauzóleumnál
Vágólapra másolva!
1848-49 a magyar nemzet öntudatra ébredésének felejthetetlen időszaka volt - mondta a honvédelmi miniszter kedden, az aradi vértanúk emléknapján Budapesten. Simicskó István a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen kiemelte: a közös emlékezet nemzeti érzésünk egyik legfőbb forrása, amely összetartozásunk kifejeződése is.
Vágólapra másolva!

Az aradi vértanúk példát adtak arra, hogy felelősséget kell vállalnunk a kimondott szóért, egymásért, szeretteinkért, a nemzetért. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a magyar nemzet megérezte, hogy összetartozunk - mondta, hozzátéve: ez az összetartozás segíthet legyőzni az előttünk álló kihívásokat is.

Megemlékezés a Batthyány-mauzóleumnál Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Simicskó István közölte: lehetünk "liberálisok, szocialisták, kereszténydemokraták, bármilyen nézetünk lehet a világról", tisztelnünk kell szüleinket, őseinket és mindazt, amit létrehoztak. Fontos, hogy ne tévesszük szem elől: szeressük, szolgáljuk és védelmezzük hazánkat - emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

A hitvallás bátorság

A miniszter szerint az aradi vértanúk hitvallása bátorság, lelkiismeretes, felelősségteljes kiállás és a legmagasabb szintű hazaszeretet volt, emellett pedig felismerték a bajokat, döntöttek és cselekedtek is. Vannak olyanok, akik életük feláldozásával teszik a dolgukat - mondta, hozzátéve: ilyenek voltak az aradi vértanúk, gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök és valamennyi hős katona, aki 1848-49-ben a magyar nemzetért harcolt.

Rendhagyó történelemóra

A megemlékezés után délben rendhagyó történelemóra kezdődött a Fiumei úti sírkertben. A Batthyány-örökmécsesnél délután 4 óráig katonai díszőrség mellett bárki gyertyát gyújthat az aradi vértanúk emlékére. A központi programok este 6 órakor a Ludovika-kápolnában folytatódnak, ahol emlékmisét mutat be Bíró László tábori püspök, beszédet mond Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Október 11-éig pedig bárki megtekintheti a Március 15. téren Hátrahagyottak emlékezete címmel hétfőn megnyílt kiállítást, amely az aradi vértanúk hozzátartozóinak állít emléket.