Félmilliárdos váltót tépett szét Giró-Szász

Giró-Szász András
Budapest, 2012. december 12. Giró-Szász András kormányszóvivő tart tájékoztatót a Miniszterelnökségen 2012. december 12-én. A kormányszóvivő a rezsiköltségek csökkentésével és a hallgatói tiltakozásokkal kapcsolatban beszélt a tájékoztatón. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök főtanácsadójaként Giró-Szász András nem tartja összeférhetetlennek, hogy tulajdonosként visszatért tanácsadó cégébe, a Strategopolis Kft.-be. Annak idején, 2014-ben 61 százalékos tulajdonrészét adta el, november elején pedig nem kérte az azóta amúgy be sem folyt vételárat, hanem immár 70 százalékos tulajdonosként tért vissza. 
Vágólapra másolva!

Újra a Strategopolis többségi tulajdonosa Giró-Szász András volt államtitkár, aki jelenleg Orbán Viktor miniszterelnök politikai főtanácsadója.

A cégtulajdon október 22-i záró vagyonnyilatkozatában még nem szerepelt, mert csak november elején tért vissza a cégbe,

azóta főtanácsadóként leadott - igaz, nem nyilvános - nyilatkozatában viszont benne van - árulta el Giró-Szász az Origónak.

Nemrég még nem volt semmije

Nem érti Giró-Szász András, miért akarná miatta szigorítani a vagyonnyilatkozati rendszer szabályait a Demokratikus Koalíció (DK). A DK arra hivatkozik, hogy

Giró-Szász rövid időre eladta cégét, hogy ne kelljen a vagyonnyilatkozatában szerepeltetnie,

majd annak leadása után egyből vissza is vette.

Államtitkári posztjáról lemondott, most Orbán Viktor főtanácsadója Giró-Szász Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tény, hogy mint arról az Origo is beszámolt, az államtitkári posztról lemondott Giró-Szász kötelezően leadandó záró vagyonnyilatkozatában az szerepelt, hogy semmilyen céges érdekeltsége nincs. Időközben ugyanis a Safe Port Project Kft.-ben meglévő 20 százalékos tulajdonrészétől is megvált.

Tíz nappal később visszatért

A záró vagyonnyilatkozat október 22-i állapotot tükrözött, akkor pedig valóban nem volt semmilyen céges érdekeltsége - mondta az Origónak Giró-Szász. Ahogy azt az Origo megírta, november 4-től

havi bruttó 997 ezer forintért dolgozik Orbán főtanácsadójaként Giró-Szász,

aki a cégiratok szerint november 2-án tért vissza többségi tulajdonosként a Strategopolisba.

Giró-Szász András úgy döntött, visszatér az általa alapított cégbe Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt Giró-Szász azzal magyarázta, hogy miután októberben lemondott az államtitkári posztról, de még nem kapta meg a felkérést a tanácsadói posztra, ezért nem tudta még, hogy mivel fog foglalkozni a jövőben,

úgy döntött, visszatér a korábban általa alapított tanácsadói cégbe.

A visszatérés dátuma tehát november 2-a, arról viszont nem tehet, hogy a kormany.hu-ra csak november 20-án tették ki a záró vagyonnyilatkozatát, amiben még ez nem szerepelhetett. Valójában a cégiratokban is csak november 23-án vezették át a tulajdonszerzését.

Széttépte a félmilliárdos váltót

Giró-Szász emlékeztetett, hogy amikor 2014 novemberében ismét eladta részesedését - ezt először 2011-ben tette meg, amikor kormányszóvivő lett, majd 2014 tavaszán vásárolta vissza -, akkor a vevő tulajdonostársak két év alatt vállalták, hogy megfizetik a 600 milliós vételárat. Ebből az adózás után csak 500 millió maradt volna - mondta Giró-Szász, hozzátéve, hogy eddig nem kapta még meg a vételárat.

és cserébe visszakapom a tulajdonrészem. Utóbbit választottam" - magyarázta Giró-Szász. A korábbi 61 százalékos tulajdonrésze helyett viszont most ugyanez az összeg már 70 százalékos részesedést ért.

A november 2-a óta újra hatályos részesedését Giró-Szász András szerint azóta

a miniszterelnöki főtanácsadóként leadott vagyonnyilatkozatába már beleírta, viszont az nem nyilvános.

Megjegyezte: továbbra sem tartja összeférhetetlennek, ha tanácsadó és emellett az általa vezetett cég nyilvános közbeszerzéseken olykor nyer állami, kormányzati megbízásokat.