Blikk: Egy megemlékezésen lőtték volna le Orbánt

Vágólapra másolva!
Egy megemlékezés programjának módosításából következtet arra a Blikk, hogy november 21-én akarták lelőni Orbán Viktort idős merénylők.
Vágólapra másolva!

Nem vett részt egy kegyeleti sétán Orbán Viktor miniszterelnök november 21-én a Városligetben. A Blikk szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az ellene készülő, de meghiúsított merénylet miatt mondták le ezt a programot aznap.

Ellentmondások

Az Origo megírta, hogy kormánytagot akart "kivégezni" az a két férfi, akiket a Terrorelhárítási Központ kommandósai fogtak el november 20-án. Ezt november 27-én a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára jelentette be. A Népszabadság tegnap azt írta, hogy információik szerint egy 60 és egy 62 éves férfi készült merényletre a kormányfő ellen.

A Népszabadság és a Blikk információi között ellentmondás is van: a Népszabadság úgy tudja, hogy a terrorelhárítók "kimenekítették" Orbán Viktort onnan, ahol az előzetes információk alapján lecsaptak volna rá a támadói. "A kimenekítés már azelőtt megtörtént, hogy a gyanúsítottak, M. Péter (62) és R. Gyula (60) elindultak volna végrehajtani tervüket" - írja a lap.

A Blikk viszont a lemondott programból arra következtet, hogy a merényletet csak

másnap akarta végrehajtani a két nyugdíjaskorú feltételezett elkövető.

Orbán november 21-i programja egy misével kezdődött a Szent Imre-templomban, majd a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarára ment. Itt beszédet is mondott. Az iskolától kegyeleti séta indult a Terror Háza Múzeumhoz, de azon Orbán már nem vett részt. A Blikk ezt írja: "a kormányfő programjának változása minden bizonnyal összefügg a két fegyveres elfogásával."

Még ha a merénylet előtti napon el is fogták a merénylőket, "nem lehetett tudni teljes bizonyossággal, nincs-e több társuk, akik a helyszínen rögtönöznek, és akik ugyancsak felkészültek a támadásra" - mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonsági szakértő.

Tévedés

Az idős gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. A Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szélsőjobboldali szervezet tagjainak vallották magukat.

November 20-án a Terrorelhárítási Központ egy másik akciót is végrehajtott: történelemrajongó fiatalokat fogtak el. Mivel a TEK elsőre nem tisztázta egyértelműen, hogy az elfogásoknak nincs köze a párizsi dzsihadista merényletekhez, az akciónak híre ment az egész világon. A BBC tudósítója arról írt, hogy a TEK nevetségessé tette magát.