Extra tb-vel mentené a kórházakat Gyurcsány Ferenc

A DK ételosztása Budapesten
Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Plusz tb-befizetéssel és a bérek fokozatos emelésével mentené az egészségügyet a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint kár az egyenlőséget színlelni, amikor mindenki ismeri az egyenlőbbeket, az uram-bátyám kórházi viszonyokat.
Vágólapra másolva!

Itt az idő, hogy a menekültek és a Hóman-szobor után a lakosság végre saját életével foglalkozzon, - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc.

Februárban vitáznának

A DK vezetője bejelentette, a párt 2016 februárjában egy átfogó vitaanyagról tárgyal, ami az oktatásról, a kórházak helyzetéről és gazdaságpolitikai kérdésekről is szólna. A "Sokak Magyarországa" című munkaanyagból most az egészségügyi fejezetet ismertették. Emlékeztettek: ma naponta két orvos és három nővér vándorol ki külföldre, és idáig annyi orvos ment el, ahányan 2010-ben még összesen dolgoztak Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Se pénz, se orvos

A megalázóan alacsony bérek mellett Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy a bruttó bérek ötöde is elmehet egészségügyi hozzájárulásra, miközben gyakorlatilag szakember is alig maradt a kórházakban.

Nincs aki gyógyítson, az ellátási sorrend csak látszólagos egyenlőséget ad, valójában az ismeretség és a paraszolvencia alakítja,

az intézmények pedig állandó eszköz-és forráshiánnyal küzdenek - sorolta a problémákat a pártelnök.

Az intézmények eszköz- és forráshiánnyal küzdenek Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány megoldja

A DK a válsággócokat négy fő ponttal orvosolná:

• Bevezetnék a tb extrát. Havi 5-10 ezer forintos pluszbefizetés fejében kiemelt szolgáltatás járna, hálapénz nélkül.
• A kórházakban szabadfoglalkozású orvosok is dolgozhassanak, egyéni bérmegállapodás alapján.
• Megtiltanák a kormánynak, hogy százmilliárdokat csoportosítson át a befizetett tb-alapból.
• A beteg megkapná a kórházi tb-finanszírozás felét, ha akkreditált magánorvoshoz fordul.

Az Origó kérdésére, hogy támogatják-e az egészségügyi dolgozók által kért 50 százalékos béremelést, Gyurcsány Ferenc ugyanakkor határozott nemmel felelt.

- mondta volt kormányfő, aki ehelyett fokozatos, évi 15 százalékos béremelést javasolna nyolc éven keresztül. Utóbbi szerinte évi 30 milliárdos plusz ráfordítással járna, ami még nem dönti be a költségvetést, és két kormányzati ciklus alatt háromszoros bérnövekedéshez vezethet.

Várni kell Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Minek várjanak?

Sok ápoló azonban nem várná meg a nyolc év alatti fizetésemelést, amikor Németországban egy hónap alatt is elérhetik ezt: a Szent István Kórház egyik távozó nővére az Origónak elmondta, nyelvtudás nélkül is havi 1500 eurót kereshet kint segédápolóként - míg itt megfeszített munkája után 110 ezer forintos fizetést, na meg két gerincsérvet kapott.