Ettől a feje is lerepülhet

pirotechikai bemutató készenléti rendőrség petárda
Pirotechikai bemutató próbabán a budapesti készenléti rendőrségnél.
Vágólapra másolva!
Az év utolsó négy napján legálisan járhatunk annyi robbanóanyaggal, mint egy felkészült terrorista. A tűzijátékban rejlő veszély nagyon is konkrét, szilvesztereste tucatnyi szabályt kell betartanunk, hogy az új év ne tragédiával kezdődjön. Az Origo egy tűzszerész segítségével összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat. 
Vágólapra másolva!

Megdőlve áll a próbababa, mintha érezné a vesztét: a következő pillanatban arcába robban a minibomba, a robbanás pedig letépi, magasra dobja a műanyag fejet.

Ez történne egy igazi fejjel is: a rendőrség minden szilveszter előtt feláldoz egy-két bábut, hogy életeket menthessen.

Nem csak nagyot szól, halált is okozhat a tűzijátéktöltet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tapasztalat ugyanis azt mutatja, nem elég egyszer elmondani, hogy ne hajoljunk a begyújtott tűzijátéktelep felé – akkor sem, ha látszólag kialudt.

Viszi az ujjakat

"Évente átlagosan tíz komolyabb balesetről tudunk. Leginkább a petárda tarol, ha kézben robban,

Ránézésre ártalmatlan játékszer, de akár egy kezet is letéphet a petárda Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Csúnya sérülést okoz a földközelben durranó rakéta is" – mondja Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerésze.

Petárdát idén sem

A szakértő tűzijátékkal megpakolt asztallal várta a sajtót: a bemutatott rakéták, római gyertyák, telepek szinte minden árus pultján megtalálhatók, néhány alapszabályt viszont tudnunk kell róluk.

A petárdát és a vetőcsöves tűzijátékbombát civileknek tilos használni.

Már birtoklásuk is szabálysértésnek számít, ez a két játéktípus okozhatja ugyanis a legkomolyabb baleseteket – ahogy a fenti videó is mutatja (a 25. másodpercnél történik a detonáció).

Ettől eddig

Míg az I. és II. kategóriás tűzijátékok egész évben beszerezhetők és használhatók, a III. kategóriájúakat csak december 28. és 31. között vásárolhatjuk meg.

Rakéták és római gyertyák – összesen négykilónyi hatóanyag lehet nálunk legálisan az év utolsó napjaiban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A III. kategóriájú telepeket és rakétákat december 31-én délután hat óra, illetve január elsején reggel hat óra között használhatjuk – ha valamiért megmaradtak, január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki ingyen visszaveszi a termékeket.

Összesen négy kilogramm hatóanyag-tartalmú terméket vásárolhatunk és tárolhatunk egyszerre – az I–II. kategóriás termékből együttesen egy kiló, a III. kategóriájúból három kiló tartható szabályosan.

Persze nem árt tudni, hogy pontosan mi kerül a kosárba:

a csomagtartóból és kapualjból árult cuccok biztosan nem legálisak.

Csak magyar használati útmutatóval ellátott tűzijátékot vegyünk, és kérjünk számlát – ajánlja Huszák András Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tűzszerész ezért kizárólag olyan árust ajánl, aki konténerből, engedéllyel dolgozik, és részletes használati útmutatást ad vásárlóinak. Az igényesebb kereskedők a honlapjukun videón is bemutatják a játékok színeffektjeit – ezeket is érdemes a vásárlás előtt megnézni.

Ha átázott, átverték

Csak száraz, sértetlen csomagolású tűzijátékot vegyünk, amit aztán száraz helyen kell tartanunk – mondja Huszák András.

Az eladók szívesen elmagyarázzák a játékok működési elvét is Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Árulkodó jel, ha a csomagolás hullámosan száradt meg, vagy megfolyt rajta a festék, a szóródó vas- vagy lőpor szintén magáért beszél.

Zsinórmérték

Csak ép kanócú terméket érdemes vásárolni: a legjobb, ha a gyújtózsinórt védőfólia takarja. Egy kis röppentyűnél csak bosszúságot okoz, ha túl rövid vagy nehezen ég a kanóc, a többkilós bombettatelepnél viszont a túlélés záloga a megfelelő hosszúság.

Kézből semmit

Kézből semmit sem indítunk, még az elvileg biztonságos markolattal gyártott római gyertyákat is jobb egy oszlophoz kötözni, és eltávolodni tőlük a meggyújtás után – ezeknél figyeljünk arra, hogy a lövedékek mindig a gyújtózsinór irányába repülnek.

Ne szúrja le!

A rakétákat nem szabad leszúrni, különben helyben robbannak, és mérettől függően akár 20 méteres körben is szórhatják effektjeiket.

Csúnya égési sérülést okozhat az eltévedt rakéta is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hozzájuk tartozó fapálca nem kilövőállvány, hanem a rakéta vezérsíkját képezi – az ilyen tűzijátékokat rögzített csőből, földbe ásott, vízzel teli pezsgősüvegből is indíthatjuk.

Ha borul, tarol

A bombettatelepeket támasszuk meg több oldalról, például téglákkal, a lövések erejétől ugyanis felborulhatnak, és rakétaüteggé változnak.

Gyújtás után általában 5-6 másodpercünk van arra, hogy legalább 20 méterre eltávolodjunk

– így jobban látjuk a fényjátékot, és nem érnek el az eltévedt lövedékek sem.

Tér kell hozzá

Minden tűzijátékot egyenletes, sima talajról kell indítani, az előírt biztonsági táv betartásával. A játék felett és közelében nem lehet lámpapózna vagy faág, ügyeljünk arra is, hogy ne vegyünk célba lakóházat.

Ha felborul, minden irányba lőhet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Erős szélben, esőben halasszuk el a durrogtatást, és ne próbáljuk javítgatni, vagy – ha kialudt – újraindítani a termékeket.

Ezt is jobban tudjuk

A szabályok mantrázása ellenére mindig történnek újabb balesetek. 2013-ban 14, tavaly már 21 ember került kórházba tűzijáték okozta sérülések miatt – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Sokan akkor veszítik el az ujjaikat, amikor a "boltinál jobb" játékot akarnak készíteni maguknak.

Ez még belefér?

A fentiek miatt jogos lehet a kérdés: mennyire biztonságos, ha az előírásokra fittyet hányó, részeg civilek nagy mennyiségű robbanószerrel játszadozhatnak. A Youtube-on talált videó erre részben választ ad:

Paradox a magyar törvényi háttér is: míg a nyolc centinél nagyobb pengehosszúságú bicska közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek, utcai viselete pedig szabálysértésnek számít,

teljesen legális, hogy az év négy napjában valaki 3-4 kiló fekete lőport szállíthasson, tárolhasson tűzijáték formájában.

Azt pedig senki sem ellenőrzi, hogy a vevő csak egy helyen vásárolt-e, vagy azt, hogy tavaly visszavitte-e a fel nem használt, óriási bombettatelepet.

Halálos játékszer

A kockázat még nagyobb, ha figyelembe vesszük, hogy mire lehet felhasználni a játékszereket: 2013-ban tűzijátékhoz való lőporból készítettek halálos csőbombát a bostoni merénylők, a csecsen Carnajev testvérek.

Tűzijátékból kinyert lőport használtak a bostoni merénylők is Forrás: AFP

A veszély valós, de hiába tiltanánk, az emberek valószínűleg feketén is megvásárolták a tűzijátékot a csehektől és szlovákoktól, ahol jóval enyhébb a szabályozás – jegyezte meg Huszák András.

Így legalább ellenőrizhető útvonalakon és minősítéssel kerül a polcokra az áru, jobb esetben pedig a vásárló megnézi a mellékelt magyar nyelvű leírást is a nagy durranás előtt.

A chip életet menthet

A szilveszteri durrogtatás miatt minden évben rémült kutyák százai menekülnek el otthonról – nem csak vidéken, Budapesten is. „Általános tapasztalat, hogy az év végi időszakban megduplázódik az utcán talált vagy befogott kutyák száma, január folyamán akár 150 szökevény is kerülhet hozzánk” – mondta Kozma Tamás, az Illatos úti ebtelep vezetője. Az állatorvos az ideiglenes elzárást javasolja megoldásként – a félős udvari kutyát legalább szilveszterestére engedjük be a lakásba. Ennél is fontosabb, hogy az állat bőre alatt legyen érvényes adatokkal regisztrált chip, így napokon belül haza kerülhet a szökött házi kedvenc.