Vágólapra másolva!
Több fronton dúl a plakátháború Budapesten a Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter Kft. és a céggel szerződést bontó Fővárosi Önkormányzat között. Az elvileg csak 2031-ben lejáró szerződés főváros általi rendkívüli felmondása miatt már hétfőn kezdődik egy per a Fővárosi Törvényszéken, de külön jogi eljárásokat indít a Mahir-cég külföldi résztulajdonosa. Az euroAWK azonban utóbb ezt cáfolta.
Vágólapra másolva!

Január 11-én, hétfőn lesz az első tárgyalás az utóbbi napokban nagy port kavart plakátháború ügyében induló perben. Ezt a részben az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. indította azután, hogy a főváros egyoldalúan szerződést bontott vele a Budapest-szerte kihelyezett 761 közterületi hirdetőoszlop üzemeltetésére.

A felmondásról vitáznak

Mint arról az Origo beszámolt, a Mahir-cég jogi képviselője, Magyar György szerint a szerződés rendkívüli felmondásának indokai nem állnak meg, így az álláspontjuk szerint jogszerűtlen.

- kérdezte az ügyvéd, aki nem érti, hogy ha a főváros kevesli a szerződés szerint neki járó díjat, miért nem kezdeményezte a megállapodás módosítását.

Oszlopcsata: mahiros őrző-védők és bontómunkások állóháborúja Fotó: Polyák Attila - Origo

A hétfői per lesz egyébként az, amire Magyar György meglepetést ígért, és számukra kedvező fordulatra számít azután, hogy

a napokban másodszor is elutasította a bíróság a Mahir-cég kérelmét,

amellyel a főváros által január 2-án megkezdett hirdetőoszlop-bontás tiltását kezdeményezték ideiglenes intézkedésként.

Készülnek a hétfői perre

Az ügyvéd szerint a bíróság elutasítása valójában megállapítja, hogy lehetne alapja a bontást tiltó ideiglenes intézkedésnek, ahogy lehetne helye kárbiztosíték megállapításának is, ezért nem megalapozatlanság miatt utasították el a kérelmüket, hanem azért, mert még nem tudták felbecsülni, mennyi kár éri őket.

Magyar György ügyvéd szerint a hétvégén is túlóráznak, készülnek a hétfői perre Origo

"A munkatársaimmal túlórázunk, mindent előkészítünk a hétfői perre, ahol dokumentumokkal fogjuk bizonyítani, hogy az elmúlt napok oszlopháborúja miatt mennyi kár érte a céget" - mondta Magyar, hozzátéve:

már nyilvánvaló, hogy indokolt a tiltás, hiszen annak hiányában sorra viszik el az oszlopokat,

szerinte a bíróság már határozhat az ideiglenes intézkedésről.

Más viszi a külföldi ügyeket

Arra a kérdésünkre, hogy milyen más jogi eljárások vannak folyamatban - hiszen a Mahir-cég közlése szerint nemzetközi fórumokon is keresik az igazukat -, Magyar szűkszavúan válaszolt. Annyit mondott, a nemzetközi bírósági ügyek előkészítésére a Mahir Cityposter társtulajdonosa, az euroAWK más jogi képviselőt bíz meg, ezért felhatalmazás hiányában erről nem beszélhet.

Milyen nemzetközi lépések várhatóak?

  • A Mahir Cityposter az Európai Bizottsághoz fordulna az euroAWK tulajdonának védelme érdekében.
  • A luxemburgi Európai Bíróságnál a hazai eljárások közepette szintén eljárást indítana a Mahir-cég.
  • A washingtoni székhelyű, Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Bíróságához is fordulnak majd.

Az Origo értesülései szerint az euroAWK a Magyarországon kívüli jogi eljárásokkal egy nagy nemzetközi cég magyar partnerét bízza meg: a Réczicza István vezetésével működő Réczicza Dentons Europe LLP-t. Kerestük pénteken a Réczicza-irodát, hogy a részletekről érdeklődjünk, de választ csak vasárnap este kaptunk. Eszerint: A Réczicza Dentons Europe LLP ügyfelei közé tartozik az euroAWK, de bármilyen a fenti cikkben említett, a MAHIR Cityposter Kft.-t érintő vagy ahhoz kapcsolódó, hazai vagy nemzetközi peres eljárás előkészítésére megbízást nem kapott.

A Réczicza ügyvédi irodával megegyezően nyilatkozott később az euro AWK is, tudatva: az Origo információval ellentétben nem is terveznek nemzetközi jogi eljárásokat indítani. Közlésük szerint az euroAWK - sem annak magyar leányvállalata -

nem kezdeményezett jogvitát sem a washingtoni beruházásvédelmi vitarendezési fórum, sem más nemzetközi vagy hazai vitarendezési fórum előtt,

ilyen indítását nem is tervezi, továbbá nem adott semmilyen megbízást ilyen jogvita előkészítésére vagy kezdeményezésére.

A kormány is bízik bennük

Réczicza István és ügyvédi irodájának munkatársai tavaly csatlakoztak a Dentons budapesti irodájához. A budapesti ügyvédek érkezésével a Dentons - az amerikai McKenna Long & Aldridge ügyvédi irodával, valamint a kínai Dacheng ügyvédi irodával történt közelmúltban bejelentett egyesülését követően - a világ legnagyobb ügyvédi irodájává vált.

Réczicza István irodája a tavalyi csatlakozásig Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda néven egy másik nagy nemzetközi iroda, a 114 éve alapított New York-i White & Case LLP magyar partnereként működött.

Réczicza István referenciái az első Orbán-kormány idejére nyúlnak vissza,

amikor a privatizációért felelős állami vállalat, az ÁPV Rt. adott neki megbízásokat.

A Sukoró-pert megnyerték

De a Réczicza White & Case LLP-t bízta meg a második Orbán-kormány a washingtoni Sukoró-perben is a magyar állam képviseletével az izraeli befektetők ellenében. Amint arról az Origo beszámolt, 1 973 637 446 forintot fizetett ki a kormány annak a két ügyvédi irodának, amely a Sukoró-perben sikerrel képviselte az államot.

A Réczicza-iroda ügyvédei segítették győzelemhez a kormányt a Sukoró-perben is Forrás: MTI/Beliczay László

A beruházási viták rendezésére szakosodott, a Világbank mellett működő választott bíróság az állam javára döntött, amikor elutasította az izraeli befektetők keresetét és 100 milliárd forintos kártérítési igényét.

A kétmilliárdos megbízáson Récziczáék a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával osztoztak.

Utóbbi névadója Sárhegyi Zoltán, a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja.