Kármentésből engedhetik át az MSZP boltzáras kérdését

választási iroda nyakó
Vágólapra másolva!
Több jel is arra mutat, hogy délutáni ülésén átengedi a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezését, egyúttal elutasítják a szocialista Nyakó Istvánt a "fekete kedden" kopaszok segítségével beelőző állampolgár kérdését. 
Vágólapra másolva!

Két legyet ütne egy csapásra az MSZP-s Nyakó István szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azzal, hogy délutáni ülésén

az azonos témában a testület előtt fekvő két népszavazási kezdeményezés közül a szocialistákét engedné tovább,

azt pedig elutasítaná, amit az exfideszes polgármester felesége nyújtott be úgy, hogy kopaszok segítségével beelőzte Nyakót.

A gond letudva?

Két nyomós indoka is lehet az NVB-nek arra, hogy az MSZP-s boltzáras népszavazási kezdeményezésnek adjon "zöld utat", ne pedig a témában szintén kérdést benyújtó Erdősi Lászlóné kezdeményezését hagyja jóvá - reagált az Origónak a szocialista Nyakó István az Index értesülésére, miszerint a választási testület várhatóan az MSZP-s kérdést hitelesíti.

Nyakó István a "fekete kedden" a választási iroda aulájában kopaszok gyűrűjében Forrás: Origo

Kármentés - Nyakó szerint, ha ilyen döntést hoz az NVB, ez lehet az egyik oka. Vagyis az - magyarázta -, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt múlt héten történteket a bizottság valahogy jóvátegye, hiszen az a szocialista politikus szerint "a demokrácia fekete keddje" volt.

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden - miután a Kúria nyilvánosságra hozta, hogy elutasítja a vasárnapi boltzár ügyében korábban benyújtott népszavazási kezdeményezést - ketten is benyújtottak új kérdést:

Erdősiné és Nyakó, a két benyújtás között négy másodperc volt a különbség.

Nyakó István nem is fért a sorszámosztó géphez, mert

15-20 kopasz ember körülállta a gépet.

Erdősi Lászlóné magánszemély szintén kérdést nyújtott be a vasárnapi zárva tartásról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nyakó szerint azzal, hogy az NVB az ő kérdését engedi át, "megszabadul attól a gondtól is", hogy érdemben vizsgálja "a fekete kedd" eseményeit, vagyis azt, hogyan fordulhatott elő, hogy ő érkezett az épületbe elsőként, mégis Erdősiné "segítői" nyomták meg először az érkeztetőgombot. Szerinte az NVB egyszerűen arra hivatkozik majd, hogy a tévétársaságok felvételein jól látható, ő volt az első.

Nem szokványos

Az Origo is megírta, már az NVB helyzete sem szokványos, hiszen a minap az NVI elnöke mindkét kérdését az NVB elé terjesztette. Ugyan a párhuzamossági moratórium - vagyis az, hogy egy témában nem lehet egyszerre csak egy kérdés "versenyben", ezért kulcsfontosságú az időbélyegző - indokolná, Pálffy Ilona elnök egyik kérdés esetében sem hozott elutasító határozatot.

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai, köztük Pálffy Ilona, az NVI elnöke Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Nyakó István szerint az NVB ülésének napirendje is azt a gyanút erősíti, hogy a "fekete kedd" alapproblémáját igyekeznek elhallgatni. Először tárgyal ugyanis az NVB arról, hogy melyik kérdést engedi át, és csak az után tervezi megvitatni Nyakó panaszát, amely az ügy kivizsgálását kéri. Utóbbit Nyakó szerint azzal tehetik okafogyottá, hogy előtte átengedik az ő kérdését.

A szocialista politikus szerint azonban az ügy ezzel nincs megoldva, csak a problémát söprik a szőnyeg alá,

hiszen a jövőben ugyanígy gond lesz, hogy néhány kopasz megakadályozhatja, hogy valaki az állampolgári jogait gyakorolja. Ezt a helyzetet egyébként nemcsak az MSZP és más ellenzéki pártok ítélték el, de a Fidesz is bírálta - egyúttal visszautasították, hogy közük lenne a balhéhoz.