A kopaszokon vitázott Nyakóval az NVB

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
A "fekete keddről" vagyis a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt hét kedden történt balhén vitáztak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai. Megnézték a biztonsági kamerák felvételeit is, amin látszik, hogy Nyakót beelőzték a kopaszok, akik így a nálánál később érkezett másik népszavazási beadványozót, Erdősi Lászlónét segítették ahhoz, hogy az MSZP előtt adjon be referendum-kérdést.
Vágólapra másolva!

Hosszan vitázott az MSZP-s Nyakó István panaszáról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A panaszt a szocialista politikus azután nyújtotta be, hogy a vasárnapi boltzár témájában beelőzték őt. az ülésen szót kapott Nyakó is. Azt mondta,

és ezt a hatóságok tétlensége, sőt asszisztálása mellett tehették. A szocialista politikus szerint a választási bizottságnak ideje tiszta vizet önteni a pohárba: támogatja-e vagy elutasítja ezt a jelenséget.

Megnézték a kamerafelvételeket

A bizottság egyhangúan döntött azon biztonsági kamerák által készített felvételek megtekintéséről is, amelyek az NVI épületében kedden délelőtt történteket rögzítették. Nyakó úgy kommentálta a képeket: ha rosszhiszemű, jogsértő emberek azok, akikkel meg kellene birkóznia, hogy jogos érdekét érvényesítse, annak magának is jogsértőnek kell lennie, vagy marad törvénytisztelő, ahogy ő is tette.

Az MSZP-s Nyakó István és a lopaszok az NVI épületében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is mondta,

így is tudott csak utánuk hozzáférni az érkeztető bélyegzőhöz. Pálffy Ilona, az NVI elnöke szerint felkérték a Nyakó által kifogásolt személyeket, hogy mutassák be a papírjaikat, azt pedig ott, az előtérben nem vizsgálhatják előzetesen, hogy a népszavazási kezdeményezés mellett rendelkeznek-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges adatvédelmi hivatali engedéllyel is.

Mindenkinél volt egy mappa

Mint arról az Origo beszámolt, a végül Nyakót az időbélyegzőnél megelőző kopaszoknál volt egy-egy mappa, az Origo fotósa pedig megörökítette, ahogy az ellenfényben látszik az egyikben lévő hivatalos irat. Nehezen ugyan, de kiolvasható volt a beadványozónak az NVI honlapjáról már ismert neve mellett a lakcíme is: Herceghalom, Széchenyi utca.

Mindenkinél volt egy mappa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Innen már

nem volt nehéz kideríteni, hogy ki az az idősebb, ősz hajú nő, akinek az egyik kopasz kísérő megnyomta a gombot,

így a nő Nyakót megelőzve be tudta adni a boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését. A férfiak pedig szinte azonnal távoztak, ők egyáltalán nem adtak be semmilyen népszavazási kezdeményezést, holott addig a mappákat a kezükben szorongatták.

Részben helyt adtak a panasznak

A felvételek megtekintése után az NVB ülésén elhangzott: a jelek szerint a férfiaknak szándékukban sem állt népszavazást kezdeményezni. Patyi András, az NVB elnöke szerint

Azt is javasolta, hogy a bizottság állapítsa meg, hogy a férfiak megsértették a rendet, de azt is kimondani javasolta, hogy az NVI nem hibázott. Megjegyezte az elnök azt is: a csoport tevékenysége láthatóan Erdősiné segítségére irányult. összességében az elnök azt javasolta, hogy részben adjanak csak helyet a szocialista politikus panaszának.

Erdősi Lászlóné, a szocialistákat végül beelőző beadványozó Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Litresits András, a testület MSZP-s tagja úgy reagált: hiba volt, hogy engedték a kopaszokat az előtérben tartózkodni, miközben "a napnál világosabb volt", hogy ők nem beadványozók, és mint kiderült, nem is a saját beadványuk volt náluk.

A testület több más tagja úgy vélte, hogy bár

az Erdősinét segítő kopaszok ugyan valóban nem viselkedtek "túl szerencsésen", de fizikailag nem bántalmazták Nyakót,

vagis nem akadályozták abban, hogy gyakorolja állampolgári jogait, még ha ezt a szocialista politikus "terrornak is élhette meg".

A testület végül megállapította, hogy a kopaszok csoportja valódi népszavazási kezdeményezési szándék nélkül tartózkodott az előtérben, ezzel pedig jogellenesen viselkedett. A testület azonban úgy értékelte, hogy az Erdősinét kísérő, Nyakót a bélyegzőnél beelőző férfi nem használta ki ezt a helyzetet. Ezzel összességében csak részben adott helyt a testület Nyakó István panaszának.