Hatmilliárdos kartellügyet göngyölített fel a rendőrség

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint utak karbantartásának árát verték fel azok a vállalatok, amelyek egyeztették pályázataikat. Többéves nyomozás után most vádemelési javaslatot küldött az ügyészségnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. 
Vágólapra másolva!

Tizenöt gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést a rendőrök az útkartell ügyében – olvasható a rendőrség honlapján. Az eljárások 2013. október 31-én kezdődtek, és május 19-én

vádemelési javaslattal zárultak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda egy 60 éves budapesti férfit és 14 társát gyanúsítja azzal, hogy állami vállalatok, valamint városi önkormányzatok 2013. és 2014. évi közbeszerzési pályázatain a részt vevő gazdasági társaságok vezetői és más személyek egymással megállapodásokat kötöttek. A rendőrök szerint a cégvezetők a piaci versenyt korlátozták azzal, hogy összehangolták a tevékenységüket. A céljuk az volt, hogy minél több pénzt szedjenek be a megrendelőktől.

A kartellezéssel összesen

több mint hatmilliárd forint értékben tudtak pályázatokat nyerni.

A rendőrök gyanúja szerint összesen hét közbeszerzési eljáráson kartelleztek a vállalatvezetők. Útra szórható sót és hófogó hálót adtak el egyeztetett áron a megrendelőknek, valamint útburkolati jeleket festettek, miután összehangolt tevékenységükkel megnyerték a pályázatokat.