Nőtt az osztrák kancellár népszerűsége

Vágólapra másolva!
Nőtt az osztrák kancellár népszerűsége. Kétszer annyian szavaznának rá, mint pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra a Gallup intézet felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

Werner Faymann korábbi kancellár és szociáldemokrata pártelnök lemondása után Christian Kern május közepén tette le a hivatali esküt, és került ezzel a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt alkotta nagykoalíciós kormány élére.

Ha közvetlenül választanának kancellárt, akkor most 47 százalék voksolna Kernre, vagyis három százalékponttal többen, mint a beiktatását követő napokban. Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnökre 28 százalék, Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellárra pedig 17 százalék voksolna. A felmérés szerint Strache és Mitterlehner támogatottsága egyaránt pár százalékponttal kevesebb, mint két héttel ezelőtt.

Christian Kern Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

, 24 százaléknak azonban nem szimpatikus. Werner Faymannról a hivatali idejében végzett kutatás szerint 32 százalék gondolta úgy, hogy megnyerő politikus, 57 százalék pedig elégedetlen volt vele.

Az új kancellár bejelentéseivel és megnyilvánulásaival most 54 százalék elégedett, 18 százalék azonban csalódott Kern eddigi tevékenységében. A válaszadók többsége, hatvan százaléka, azonban úgy véli, hogy Christian Kern új programja nem hoz érezhető változást az országban, és negyven százalék hisz az új kancellár intézkedéseinek sikerében.

A megkérdezettek mindössze 14 százalék szavazna a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti kormánykoalícióra, 22 százalék szociáldemokrata, zöldpárti és liberális koalíciós kormányzásban bízna. A néppárti és szabadságpárti vezetésre 18 százalék, míg a szociáldemokrata és szabadságpárti irányításra 13 százalék voksolna.

A felmérést 600 ember részvételével, május utolsó hetében készítették.