Nem ad ki adatot az Eximbank a szocialistáknak

Eximbank, Nagymező utca 46-48., Magyar Export-Import Bank Zrt., bankfiók
Vágólapra másolva!
Az Eximbank szerint működésüket a vonatkozó státusztörvény, illetve a hitelintézetekről szóló törvény határozza meg, ennek értelmében titoktartási kötelezettség terheli a céget, amely alól a közérdekű adatok nyilvánosságának megismerhetősége sem ad felmentést.
Vágólapra másolva!

A bank ezt arra reagálva közölte, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2és a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Az Eximbank szerint a jogszabályok alapján nyújtanak exporthiteleket, továbbá állami támogatással adott versenyképességi hiteleket, olyan belföldi székhelyű gazdálkodó szervezeteknek is, amelyek exporttevékenységet még nem vagy csak beszállítóként végeznek.

Hiába a közérdekű adatigénylés, az Eximbank nem ad ki információt a a TV2 és Kopaszi-gát- hitelekről Origo

Az Eximbanknak piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással történő itelkihelyezésre is. Hozzátették: azon ügylet finanszírozható, amely megfelel a jogszabályok által meghatározott pénzügyi, gazdasági és jogi feltételeknek. A bank szerint

a döntést nem befolyásolja a hitelt kérelmező neve vagy az, hogy pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleménye.

Közölték azt is, hogy, hogy az Eximbank hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására 2015-ben több mint 300 milliárd forintot folyósított, az állomány az év végén meghaladta az 500 milliárd forintot.