Orbánnak nehéz lehet Cameron kosara

Cameron Budapest
David Cameron angol miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója 2016 január 7-én
Vágólapra másolva!
A jó hangulat garantált volt Orbán Viktor és David Cameron sajtótájékoztatóján, de a szociális juttatások kérdése továbbra is a levegőben lóg. A brit kormányfő nem hajlandó levenni az asztalról a tervét, Orbán viszont kizárta annak lehetőségét, hogy akár egyetlen magyart is migránsnak nézzenek Angliában. A magyar kormányfő szerint az ő feladata az, hogy megvédje a becsülettel dolgozó magyarokat.
Vágólapra másolva!

Négy kosarat tett Orbán Viktor asztalára David Cameron Budapesten, de lehet, hogy az utolsó

túl nehéz lesz a magyar miniszterelnöknek.

Cameron ugyanis a Parlamentben is nyilvánvalóvá tette, hogy továbbra is az asztalon marad a Nagy-Britanniában munkát vállaló uniós állampolgárok szociális juttatásainak kérdése.

Jó barátok, de nem mindenben egyezik a véleményük Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Hacsak nem szolgál valaki olyan más ötlettel, ami megoldást kínál, nem változtatunk a terveken” – válaszolta Cameron arra a kérdésre, hajlandó lenne-e akár négy évről háromra csökkenteni az időszakot, ameddig az uniós munkavállalóknak nem járnak bizonyos juttatások.

Orbán: nem vagyunk migránsok

Márpedig éppen a fenti kijelentés az, amit Orbán Viktor is „nehéz kosárnak” hívott a sajtótájékoztatón.

„Nekünk nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak” – mondta a magyar miniszterelnök. A magyarok becsületesen dolgozó emberek, mi

hanem élni akarunk az uniós jogainkkal” – mondta Orbán.

Azzal ugyanakkor mindkét politikus egyetértett, hogy a közeljövőben mindenképpen sikerül majd megoldást találni a kérdésre, mégpedig a visegrádi együttműködés keretein belül. Orbán Viktor többször is utalt rá, hogy a szociális juttatások kérdését mindenképpen a V4-ekkel közösen kell megtárgyalni.

„Ma sokkal több lengyel él Nagy-Britanniában, mint magyar. Ami tehát a lengyeleknek jó, az nekünk is jó” – mondta Orbán.

Angol-magyar két jó barát

Nem okozott viszont problémát Cameron másik három reformjavaslata. Orbán Viktor is elismerte, teljes mellszélességgel támogatják a britek terveit, legfőképpen azt, hogy az eurózónán kívüli és belüli országok ugyanolyan elbánást kapjanak Brüsszelben. A kormányfők abban is egyetértettek, hogy versenyképesebb Európára van szükség, és újra kell gondolni a nemzeti parlamentek szerepét is.

„Ami a lengyeleknek jó, az a magyaroknak is jó lesz" Fotó: Szabó Gábor - Origo

A közös sajtótájékoztatón az is nyilvánvaló volt, hogy David Cameron és Orbán Viktor kifejezetten jó viszonyban vannak, végig a keresztnevükön szólították egymást. Erre hívta fel a figyelmet Kiszelly Zoltán politológus is, aki eredményesnek látta a megbeszéléseket.

„Tíz év után itt járt a brit kormányfő, ez mindenképpen nagy dolog” – mondta.

Szövetségeseket keres

Kiszelly szerint Cameron jelenleg szövetségeseket keres a „német Európa” ellenében, amihez Orbán Viktor mindenképpen jó partner. A politológus szerint nem is a szociális juttatások kérdése volt a legfontosabb a mai találkozón, hanem az, hogy mindkét fél egyetértett: nem szabad diszkriminálni az eurózónán kívüli országokat Brüsszelben.

„Ennek eléréséhez a magyarok akár még a szociális ellátórendszer reformját is hajlandóak lennének elfogadni, de

– tette hozzá.

A politológus szerint a lengyelek is változtatni fognak álláspontjukon, így egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan tényleg sikerül megállapodásra jutni a kérdésben.

Sikerként tálalhatják

Kiszelly Zoltánnal ellentétben Reiner Roland politológus úgy látja, hogy nem sok minden történt a találkozón. Várható volt, hogy az uniós ügyekben egyetértenek, a jóléti juttatásokról azonban nem tudtak megállapodni. „Fura is lett volna, ha

Reiner Roland szerint mindkét kormányfő sikerként tudja tálalni a budapesti találkozót. Úgy tűnik, szövetségesként tárgyaltak, azt viszont a politológus meglepőnek találta, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem hozta szóba a menekültkérdést.

Cameronnak fontos elkerülnie a kudarcot
Fotó: Szabó Gábor

Dupla vagy semmi

Az biztos, hogy a brit kormányfő mindent elkövet, hogy elkerülje a kudarcot, és még az uniós népszavazás előtt véghezvigye brüsszeli reformtörekvéseit. Ha ez nem sikerül, akkor esélyes, hogy

a britek kiszavazzák országukat az Európai Unióból.

Ennek érdekében decemberben járt Varsóban és Bukarestben, Budapestre Németországból érkezett, és még a következő EU-csúcs előtt Prágába is ellátogat, hogy körüludvarolja a tagállamokat, és szövetségeseket találjon.