Négymilliárdot ad közlekedésre a kormány a fővárosnak

Tarlós István Főpolgármester, Budapest, BKK, BKV, autóbusz, busztender, költségvetés, Fidesz
Vágólapra másolva!
A kormány 4 milliárd forintot csoportosít át a fővárosi elővárosi közlekedés finanszírozására, de jut pluszpénz a MÁV és a Volán-társaságok működtetésére is.
Vágólapra másolva!

A kormány 4 milliárd forint átcsoportosítást rendelt el a budapesti elővárosi közlekedés likviditása érdekében – derült ki a Magyar Közlönyből. Ezenfelül a kormány jóváhagyta a vasúti személyszállítás költségtérítésének túllépését 2,2 milliárd forinttal, illetve az autóbuszos kasszáét is 1,8 milliárddal.

Négymilliárd forint plusz a fővárosi közösségi közlekedésre Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormányhatározat kitért arra is: a fővárossal megállapodást kell kötni az elővárosi közlekedésről november 30-ig úgy, hogy a főváros határán belül végzett közszolgáltatások költségeihez 2019. december 31-éig évente az autóbuszos szolgáltatásokhoz 310 millióval, a vasúti szolgáltatásokhoz 2,7 milliárddal járul hozzá az állam.

A kormány határozott arról is, hogy a főváros tulajdonában álló BHÉV Zrt. legkésőbb december 31-ig kerüljön állami tulajdonba.

A tulajdonosi jogokat a fejlesztési tárca gyakorolja majd, a BHÉV részvényei pedig a MÁV-hoz kerülnek, tőkeemelés formájában.