A koraszülötteknek sem ártanak a védőoltások

Vágólapra másolva!
A koraszülöttekre illetve a kissúlyú csecsemőkre sokkal inkább a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, semmint a védőoltások - állapították meg a védőoltások szükségessége mellett érvelve gyermekgyógyászok. 
Vágólapra másolva!

A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kissúlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre - közölte a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Perinatológiai Intenzív Centruma (PIC).

A gyermekgyógyászok szerint sok koraszülött illetve kissúlyú csecsemő szorul kórházi ápolásra, illetve veszti életét olyan betegségek miatt, amelyek oltással megelőzhetőek.

Kocsis Istvánt, a PIC osztályvezetője szerint az egészségügyi dolgozók egy részében is még él a tévhit, hogy a koraszülöttek és a kissúlyú újszülöttek születési súlya, éretlenségi foka, izomtömege befolyásolja egy vakcina hatékonyságát, ám ezt a tudományos kutatások nem támasztják alá.

Ahogy az is tévhit, hogy a koraszülöttek immunrendszere nem alakít ki immunválaszt az oltásra.

Emiatt a szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött a születési súlyára való tekintet nélkül, kronológiai életkorban - vagyis a születés óta eltelt idő szerint - ugyanazt az oltási sort kapja meg, mint a többi csecsemő.