Nyomozás zajlik Gyurcsány ügyvédje körül

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, és a szombathelyi baloldali frakció vezetője
Vágólapra másolva!
Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték, de cégei több furcsa ügybe keveredtek.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

A 2016. december 6. napján „Nyomozás zajlik Gyurcsány ügyvédje körül" címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy nyomoz és vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda dr. Czeglédy Csaba illetve egyik cége körül. Valótlanul állítottuk, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében dr. Czeglédy Csabát egy polgári per felpereseinek járó üzletrész vételára és annak kamatai megfizetésére kötelezte. Valótlanul állítottuk, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének indokolása azt tartalmazza, hogy több bűncselekmény megvalósulhatott, amiben nagy szerepe lehetett dr. Czeglédy Csabának, mert valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat, egyebek mellett hamis kölcsönszerződést csatolt a bíróságnak. Valótlanul állítottuk, hogy dr. Czeglédy Csaba és Kiss Péter viszonya megromlott. Valótlanul híreszteltük, hogy egy büntetőügyben érintett makói iskolaszövetkezet megalapítására dr. Czeglédy Csaba kérte fel a büntetőügyben tanúként kihallgatott József utónevű férfit.



A 2016. december 6. napján „Nyomozás zajlik Gyurcsány ügyvédje körül" címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Human Operator Zrt. a Magyar Apartman Kft. üzletrész megvásárlása kapcsán a vételárat elmulasztotta megfizetni.

Valótlanul állítottuk, hogy a Human Operator Zrt. elfoglalta az általa megszerzett szállodát.

Valótlanul állítottuk, hogy a Human Operator Zrt. elfoglalta a McDonald's-ot.

Azt a valós tényt, hogy a Human Operator Zrt. szerződéses kapcsolatban állt a Tesco-val és a McDonald's-al, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha ezen szerződés megkötésének hátterében dr. Czeglédy Csaba, a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének politikai kapcsolatai állnának.

Valótlanul híreszteltük, hogy a Human Operator Zrt. a szocialista kormányok idején mindig megúszta a munkaügyi ellenőrzéseket.

Gyurcsány Ferenc ügyvédje lehet a baloldal közös jelöltje Szombathelyen a 2018-as országgyűlési választáson. Czeglédy Csaba az 1990-es évek óta aktív szereplője a Vas megyei közéletnek, jelenleg a baloldali erők közös frakcióvezetője Szombathelyen. Czeglédy másik aktivitási területe a munkaerő-kölcsönzés, de ezen a téren több furcsaság is történt a cége körül. Egy adásvételi szerződés miatt jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik Czeglédy egyik cége körül.

Már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc védőügyvédje egyik cégének az ügyei miatt. A Humán Operátor Zrt. a diákszövetkezetnek munkát biztosító vállalkozás, a cégben 28 százalékos részesedése van Czeglédy Csabának, aki jelenleg a szombathelyi közgyűlésben a baloldali pártok frakcióvezetője.

Hamis dokumentumokat csatolt Czeglédy?

A Humán Operátor Zrt. 2007. január 10-én vásárolta meg a Magyar Apartman Kft. üzletrészeit, majd azt két hét múlva továbbértékesítette, azonban

a vételárat elmulasztotta kifizetni.

Információnk szerint egy szállodát szerzett meg a Humán Operátor, amit gyakorlatilag elfoglaltak. A Fővárosi Törvényszék később Czeglédyt a felpereseket megillető üzletrész vételárának és kamatainak megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be, ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, és jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje és a szombathelyi baloldali frakció vezetője Forrás: MTI

A Fővárosi Ítélőtábla indokolása irányította a figyelmet arra, hogy az elsőfokú bíróság előtti eljárásban több bűncselekmény is megvalósulhatott, amiben Czeglédynek nagy szerepe lehetett, hiszen ő csatolta azokat a dokumentumokat, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak, egyebek mellett hamis kölcsönszerződést. Ebben az ügyben indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, mivel itt egy 160 millió forintos visszaélésről lehet szó - írta korábban a lokal.hu.

Közös baloldali jelölt lehet

Czeglédy Csaba napjainkban a baloldal egyik vezető egyénisége Szombathelyen és Vas megyében. Úgy tudjuk, a politikus célja, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a baloldal közös jelöltje legyen a szombathelyi választókerületben.

Erre minden esélye megvan,

mivel mind a DK-val, mind az MSZP-vel nagyon jó viszonyt ápol. Ráadásul a baloldali ellenzéki oldalon Vas megyében más erővel nem kell számolnia Czeglédynek, így szinte biztosnak tűnik a jelöltsége.

Czeglédy és a bundaper

Három bundagyanús focimeccs miatt akár évekre is börtönbe kerülhetett volna Aczél Zoltán, a Siófok egykori vezetőedzője. Ügyvédje, Czeglédy Csaba ugyanakkor elérte, hogy a három vádpontból csak egyben találják bűnösnek, ráadásul ott is igen gyenge lábakon áll a vád, ezért bizakodva várják a másodfokot.

Jogerősen elítélték a szoci titánt

Az 1976-ban Szombathelyen született Czeglédy politikai karrierje 1996-ban vette kezdetét, amikor belépett a helyi MSZP-be. Ezekben az években forrásaink szerint egyértelműen Kiss Péter emberének számított, de később megromlott a viszonyuk. Az ifjú politikus ugyanezekben az években iskolaszövetkezetet alapított, és munkaerő-kölcsönzésbe kezdett. Az ügy azonban meglehetősen rosszul végződött Czeglédy számára.

1998–1999-es elkövetéssel 2001-ben adócsalással vádolta meg a rendőrség a Rébusz Iskolaszövetkezet élén, amely a szocialisták meghatározó diákmunka- és munkaerő-kölcsönző vállalkozása volt akkoriban. A szoros kötődésre utaló jel, hogy a Rébusz budapesti irodája a Baloldali Ifjúsági Tömörülés és a Fiatal Baloldal Köztársaság téri székhelyén volt bejegyezve. Az iskolaszövetkezet igazgatósági elnöke Czeglédy volt.

A rébuszos botrány azonban nem merült ki az adócsalásban. A Rébusz akkoriban fiktív számlákat is befogadott a mindenki által ingyenesen elérhető szövetkezeti és társasági törvényekért.

Czeglédy egy év négy hónap felfüggesztett börtönt kapott,

de a jogerős bírósági ítélet sem rendítette meg a szóban forgó Rébusz Iskolaszövetkezetet, a szervezet tovább folytatta tevékenységét. Olyannyira, hogy egy érdekes modell is kialakul: Czeglédy Csaba ekkor már nem a Rébusz vezetője, hanem a Humán Operator Kft. tulajdonosa, amely a későbbiekben mint a diákszövetkezeteknek munkát biztosító vállalkozás tündököl – írta korábban a 888.hu.

Elvették a parlamenti belépőjét

Szocialista kapcsolatait nemcsak az jelzi, hogy a 2002-es őszi önkormányzati választások után alpolgármester lett Szombathelyen, hanem a cég is igen jó viszonyt ápolt a párttal, amelyet bizonyít, hogy 2006-ban a szocialista parlamenti frakciótól is 30 millió forintos megbízást kapott. Ennek érdekessége, hogy a Humán Operatort nem toborzási, humán rekrutációs munkákkal bízta meg az akkori szocialista kormánypárti frakció, hanem kommunikációs feladatokkal. Érdekesség, hogy Medgyessy miniszterelnöksége alatt elvették Czeglédy parlamenti belépőjét.

Medgyessy Péternek egy idő után nagyon nem tetszett Czeglédy Csaba tevékenysége Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Rébuszt és utódait, például a Rébusz 2.0-t akkoriban a Medgyessy Péter kormányzása idején feltörekvő és az MSZP-t fokozatosan maga alá gyűrő

Gyurcsány Ferenc humán aranytartalékaként aposztrofálták,

azt állítva, hogy a diákmunkások közül mazsolázták ki a szocialisták új, Gyurcsányhoz hű fiatal talpasait. A Rébusz 2.0 egyébként 2007-ben APEH-szégyenlistára került.

Megerőszakolás is lehetett

Ez a történet szorosan összekapcsolódik a Vas megyében lezajlott tagtoborzási botránnyal is, és ennek köze lehetett a Rébusz másik ügyéhez is. 2004-ben ugyanis a szövetkezetnél dolgozó diákok feljelentése alapján választási csalás miatt folyt nyomozás, ám végül nem emeltek vádat az MSZP belső erőviszonyait a gyanú szerint fejenként négyezer forint fejében befolyásoló fiatalok és ismeretlen megbízóik ellen. A kőszegi Fibisz-választás levezető elnöke Czeglédy Csaba volt, ekkor változtatták meg 4000 forintos szavazatokkal a szervezet erőviszonyait.

A botrány legsúlyosabb elemeként korábban az akkori Vas megyei szocialista összecsapások eredményeként erőszakolták meg – valószínűleg felbérelt férfiak – Szabó Bálint ifjú szocialista politikust.

Elfoglalták a Mekiket

A Human Operator azonban biztosan jól járt a párthűségért: hogy politikai nyomásra-e, vagy sem, de a későbbiekben Czeglédy cége, a Humán Operator két nagy üzletre tehette rá a kezét: ez a vállalkozás lett a Tesco és a McDonald’s diákmunkaerő-beszállítója a diákszövetkezeteken keresztül.

Kevésbé szabályozott időszakban, a 2010-es Orbán-kormány előtt arra törekedtek, hogy az iskolaszövetkezeteket átminősítsék munkaerő-kölcsönző cégekké. Ekkor

szinte kivétel nélkül minden magyarországi Mekiben Czeglédyék dolgoztak,

és a szocialista kormányok idején mindig megúszták a munkaügyi ellenőrzéseket” – mondta az egyik forrásunk.

Nem fizettek a fiataloknak

Az utóbbi időben egy komoly botrány bontakozott ki: mcdonald'sos diákmunkások jártak pórul, ugyanis a Czeglédy Csabához köthető, és százmilliós adótartozást felhalmozó Studentka Work és a McDonald's között komoly vita keveredett, amelynek az lett a következménye, hogy valakik egész egyszerűen nem fizettek, később azonban a McDonald's kifizette a diákokat.

Reagált a cég is

Cikkünk megjelenése után a McDonalds azt írta az Origónak: "a McDonalds Kft. 2015. december 31. óta nem dolgozik a Humán Operátor Zrt.-vel. A 2015. évi decemberi bérek ki nem fizetése kapcsán a McDonalds Kft. a Humán Operátor Zrt. ellen pert indított, amely jelenleg is folyamatban van."
Azt is írták: "a McDonalds Kft. a szerződésben foglaltaknak megfelelően a diák kollégák 2015. évi decemberi bérét szokás szerint időben és maradéktalanul átutalta a Human Operator Zrt.-nek. Ők azonban, vagy az általuk közvetített Studentka Work Iskolaszövetkezet ezt az összeget jogtalanul megtartotta magának és nem fizette ki a diákjainkat."

Mivel az nem fordulhat elő, hogy egy McDonalds dolgozó ne kapja meg a bérét, a McDonalds Kft. napokon belülmásodszor is, ezúttal közvetlenül a diákoknak kifizette a december havi béreket. A McDonalds Kft.ezt a kötelezettséget a munkáltató helyett teljesítette annak ellenére, hogy a béreket a Humán Operátor Zrt.-nek korábban már teljes egészében átutalta.

A Magyarországi Diákvállalkozások Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) a botrány után közleményben határolódott el az „I love diákmunka” internetes felülettől és az egykori Rébusz iskolaszövetkezettől, és jogsegélyszolgálatot is indított.

Az egyik diák korábban a 888.hu-nak az mondta, a korábban ismertetett I Love Diákmunkán keresztül jutott álláslehetőséghez a McDonald'snál.

Bár fizetését késve a McDonald's-tól megkapta – tehát nem a közvetlen munkáltatójától –, kárpótlást azóta sem kapott.

A lány, aki azóta szerződést bontott a Rébusz-utód céggel, egy új, legálisan és korrektül működő iskolaszövetkezeten keresztül banki ügyintézőként dolgozik.

A szálak a legtöbb esetben elvezetnek a Czeglédy vezette és résztulajdonolta Human Operatorhoz, mégpedig úgy, hogy az adott diákszövetkezet számára a Human Operator biztosítja a munkát, majd az adott diákszövetkezet bedől, tetemes köztartozást hátrahagyva.

Szatmáry: Megalakultak, majd megszűntek

Szatmáry Kristóf, volt fideszes képviselő a parlamentben szólította meg a Belügyminisztériumot az ügyben 2016 márciusában. Felszólalásában a következőket mondta: „Korábban jelentős adótartozás miatt elindított felszámolási eljárást követően törölték a cégjegyzékből például a Cooperitast, a korábbi Rébusz Iskolaszövetkezetet, valamint a Studentka Work Iskolaszövetkezetet is, amely a 100 millió forintot meghaladó mértékű adótartozás miatt jelenleg is végrehajtás alatt áll. Egyértelmű, hogy az iskolaszövetkezetek évente alakultak, majd jelentős adótartozást maguk után hagyva megszűntek” – fogalmazott Szatmáry.

Az Országgyűlés nyilvánossága előtt elmondott azonnali kérdésben felsorolta azt is, hogy a szövetkezetek azonos székhelyen vannak, például a Perfect Regia, a Student Pro, a Diákmunka Pont Neked, az Alba Pro Regia, valamint az Alba Meló Iskolaszövetkezet is. Szombathelyi továbbá az iskolaszövetkezeteket egy népszerű bevásárlóközpontnál és egy gyorsétteremnél alvállalkozókkal dolgoztató Human Operator Zrt., de szombathelyi az említett iskolaszövetkezeti vezetők többsége, továbbá szombathelyi cég tulajdonában van az ilovediakmunka.hu domainnév is.

Szatmáry Kristóf ezek után azt a következtetést vonta le, hogy

az ügy szálai értelemszerűen Szombathelyre vezetnek, Czeglédy Csabához.

„A diákok toborzását, vagyis az operatív szervező munkát a 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8. szám alatt végezték, ahogy a cég honlapja és a Humán Operator honlapja is bizonyítja, mindkét cégnek ugyanaz a székhelye, vagyis elérhetősége” – mondta a volt államtitkár, a Vaol.hu tudósítása szerint. Azt is elmondta, hogy a szintén Bodajkra bejegyzett Copernicus iskolaszövetkezet vezetői ellen már vádat emelt az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt jelentő áfacsalás bűntettének gyanúja miatt.

Szatmáry Kristóf is felszólalt Czeglédy cégügyei kapcsán Forrás: MTI/Kovács Tamás

600 milliós forgalom, nulla diák

Egy másik érdekes ügy Makón történt. 2016. október 13-án vádat emelt az ügyészség egy már felszámolt makói iskolaszövetkezet volt vezetői ellen, akik a gyanú szerint 560 millió forinttal károsították meg a központi költségvetést. Az első elnök állítja, hogy

miközben a cég 600 milliós forgalmat bonyolított le – írta a Délmagyar.hu.

A makói iskolaszövetkezet a vádirat szerint diákmunkásokat közvetített ki egy kft.-n keresztül a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt.-nek. A diákok a munkát elvégezték, amit a gyanú szerint az elnök leigazolt, majd kiszámlázta a tiszteletdíjat a kft.-nek, ám nem nyújtott be áfabevallást az adóhatósághoz.

Nem tudta, mire kellett a cég

Kiderült, hogy a makói iskolaszövetkezet 2012. január és március között nagyjából 600 millió forintos forgalmat bonyolított le. A szegedi bíróságon október 12-én meghallgatták tanúként az iskolaszövetkezetet alapító férfit, Józsefet. Ő azt mondta, hogy a szövetkezet megalapítására a Humán Operátor Zrt. akkori vezetője, Czeglédy Csaba kérte fel, aki jelenleg Szombathelyen önkormányzati képviselő.

A cégalapító férfi tudomása szerint sem működött az iskolaszövetkezet József elnöksége alatt, akit úgy választottak meg vezetőnek egy közgyűlésen, hogy jelen sem volt. A szövetkezetnek ugyan nyitottak bankszámlát, de azt szintén a Humán Operátor Zrt. kezelte. József elnöksége alatt nulla forint volt a bevételük, így nem volt mit bevallani az adóhatóságnak.

Ő is megdöbbent a 2012 eleji 600 milliós forgalmon.

Ügyészi kérdésre nem tudott arra válaszolni, hogy miért volt szükség a makói iskolaszövetkezet megalapítására, hiszen a cégek közvetlenül a Humán Operátorhoz fordultak diákmunkásokért, és a cég profilja a munkaerő-kölcsönzés volt.

Czeglédy nem kért senkit

Czeglédy az üggyel kapcsolatban az Origónak azt mondta, a makói iskolaszövetkezet megalapítására senkit nem kért fel. Ezt a szövetkezetet 2000 nyarán alakították meg Student Work néven, amikor a Human Operator Zrt. és a társasági forma elődje se létezett még – mondta Czeglédy. Azt is cáfolta, hogy az iskolaszövetkezet bankszámláját – ahogy azt az iskolaszövetkezet tanúként kihallgatott alapítója mondta – a Human Operátor Zrt. kezelte volna.

31 millió forintos tartozás

Czeglédynek jelenleg a tulajdonában van egy 56, egy 76, valamint egy 47 négyzetméteres lakás, az utóbbinak csak a fele. Továbbá egy 56 négyzetméteres lakás fele, valamennyi Szombathelyen. 2009 óta tulajdonosa egy 32 négyzetméteres szombathelyi lakásnak, legújabb vásárlása pedig 2012-es beszerzés, egy 72 négyzetméteres társasházi otthon.

A szombathelyi baloldali politikus igazgatósági tag a Human Operator Zrt.-ben 2,4 millió forintos fizetésért, ügyvédként havonta 200 ezer, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft. felügyelő bizottságának elnökeként pedig havi 100 ezer forintot kap. Czeglédynek ezenfelül még 31 millió forint tartozása van.

Czeglédy Csaba reagálása

Cikkünk megjelenése előtt elküldtük a kérdéseinket Czeglédy Csabához. A következőt írta: Nem folyik a Human Operator Zrt. ellen semmilyen büntetőeljárás. „Senkit tőlünk sem tanúként, sem terheltként ki nem hallgattak.” Polgári perben hamis dokumentumok csatolásával az úgynevezett perben csalás bűncselekményét követik el az elkövetők. Ilyen ügyekben rendszerint az ezt észlelő bíróság teszi meg a feljelentést. Azt is írta: „Semmilyen feljelentést nem tettek a bíróságok, amelyben a Human Operator Zrt. vagy jómagam érintett lenne. Tájékoztatom Önön keresztül a szerkesztőséget, hogy több sajtószerv sajtópert vesztett ezen ügyben.”

Czeglédy hivatkozott egy másik megnyert perére a 888.hu ellen. Ebben az szerepel, hogy nem igaz, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. – alvállalkozón keresztül – szerződéses kapcsolatban áll iskolaszövetkezetekkel. Azt írja: a portál hamis színben tüntette fel, mint hogyha Czeglédy Csaba strómanok közbeiktatásával újabb és újabb diákszövetkezeteket hozna létre, illetve a Studenta Work Iskolaszövetkezet Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozna. Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy nem fizettek volna a diákoknak. Ez egy tipikus sokat ismételt hazugság, ami nem válik valóvá csak azért, mert a Fidesz-barát sajtó ezt szajkózza – írta Czeglédy.