Hadházy Ákos szerint minden rendben van vele

Vágólapra másolva!
Hadházy Ákosnak az LMP sajtóirodáján keresztül küldtük el kérdéseinket a Tolna megyei földmutyival kapcsolatban. Írásban válaszolt, és ragaszkodott hozzá, hogy válasza szó szerint jelenjen meg. Így ezt az alábbiakban közöljük, kérdéseinkkel együtt.
Vágólapra másolva!

Sajtóinformációk szerint családján keresztül kötődik Georg Albert von Twickel német származású üzletemberhez - az édesapja vezető tisztségeket tölt be von Twickel cégeiben. Úgy tudjuk, a földárveréseken több esetben is von Twickel alkalmazottai nyertek, felvetve a gyanút, hogy ők strómanok.

Hogyan kommentálja ezeket az értesüléseket?

Tévesek azok az információk, amelyek szerint én "kötődök" von Twickel magyar-német kettős állampolgár gazdálkodóhoz. Édesapám munkáltatójának üzleti ügyeit természetesen csak felületesen ismerem. Úgy tudom, hogy a "Földet a gazdáknak" fantázianevű program hátrányosan érintette őt, mert az édesanyjával - Zichy Mária grófnővel, Szekszárd város díszpolgárával - kötött hosszú távú földbérleteket és a szerződésben számára biztosított elővásárlási illetve előhaszonbérleti jogokat az állam ezzel felrúgta. Zichy grófnő díszpolgárságát többek között azért kapta, mert a rendszerváltáskor jelentős összeget fektetett be az addigra nagy mértékben leromlott színvonalú szekszárdi borászatba. Von Twickel édesanyja halála után vette át a gazdálkodást, az állam által garantált földbérleti szerződések negligálása feltételezhetően károsan érintette őt.

Nem érzi összeférhetetlennek politikai munkájával (a korrupció-ellenes szóvivőség) a családi kapcsolatot?

Ha szüleim egyetlen négyzetméter földhöz jutottak volna a "Földet a gazdáknak" fantázianevű, elsősorban a kormánypárti barátok kielégítésére szolgáló programból, lemondtam volna. Szüleim azonban sem maguk, sem más jogán nem jutottak állami földhöz sem a "Földet a gazdáknak" fantázianevű programból, sem más konstrukcióban. Édesapám 6,5 hektár szőlőt művel, amit 1986 óta kis darabokban, magánszemélyektől vásárolt, illetve nagyrészt saját maga telepített. Édesapám toxikológus szakállatorvosként munkahelyén a minőségbiztosításért (bor-tej-, takarmánytermelés, stb.) felelős vezetőként dolgozik. Ha Édesapám munkáltatója esetleg törvénytelenül járt volna el, azt sajnálnám, mint ahogyan azt is sajnálom, ha Mészáros Lőrinc és családja 5700 hektár állami földet szerzett meg.

Információink szerint a Tolna megyei főügyészség elrendelte a nyomozás újraindítását 159 rendbeli közokirat-hamisítás ügyében. Ennek lényege, hogy von Twickel strómanjai életjáradéki szerződésekkel szereztek földeket. Tud-e erről a nyomozásról és mi a véleménye róla?

Nem tudok ilyen nyomozásról, de az origo.hu munkatársainak javaslom, hogy dr. Pálos Miklósnál, a KDNP Tolna megyei elnökénél érdeklődjenek az ügyben. Feltételezem, hogy von Twickel korábbi ügyvédjeként esetleges közokirat-hamisítás ügyben ő lehet az illetékes.

Az ügyben kihallgatták-e az édesapját?

Nem hallgatták ki, és nem is keresték meg.