Tarlós: Kevés lesz, hogy a metró egy falevélen csúszott meg

Pillangó utcai metróbaleset helyszínelés 2016 december 5-én Pillangó utcai metróbaleset helyszínelés 2016 december 5-én
metró baleset metróbaleset Pillangó utc
Pillangó utcai metróbaleset helyszínelés 2016 december 5-én
Vágólapra másolva!
Keddre vár jelentést Tarlós István a Pillangó utcában történt metróbalesetről. A főpolgármester az Origónak azt mondta, finoman szólva is labilisnak tartja a BKV verzióját, hogy az ütközést az időjárás és néhány, sínre fagyott falevél okozhatta – de azt sem szeretné, hogy rémhírek okozzanak pánikot a budapesti metróhálózat problémái miatt.
Vágólapra másolva!

Keddre ígértek vizsgálati eredményeket a Pillangó utcai metróbalesetről – mondta az Origónak Tarlós István főpolgármester, hozzátéve, hogy addig is értelmetlen találgatni a két metró ütközésének lehetséges okait.

Télen hideg van? Ez kevés lesz

Tarlós ugyanakkor "szerény és főként labilis" magyarázatnak tartja a BKV beszámolóját, hogy az Örs vezér térről érkező szerelvény a sínekre fagyott falevelek miatt csúszott neki a másik, álló kocsisornak.

"Télen hideg van,

egy olyan komoly üzem esetében, mint a metró. Kötött pályás a HÉV és a villamos is, mégsem halljuk, hogy egymásba rohannának néhány fagyott falevél miatt" – mondta a főpolgármester.

Nem mi kértük

Tarlós István hangsúlyozta, nem tudni, hogy emberi mulasztás vagy a fékberendezés hibája okozta a 13 ember sérülésével járó hétfői balesetet – de ha az utóbbi történt, azt szerinte

nem a mostani városvezetésen kell számon kérni,

amikor az Alstom szerelvényeket még 2005-ben és 2006-ben rendelték meg. Arra is emlékeztetett, hogy a BKV csak a metró üzemeltetője – a szerelvényekre a közlekedési hatóság adott engedélyt.

Baleseti helyszínelők a Pillangó utcai metrómegállóban Forrás:Szabó Gábor - Origo

Csak a kisföldalattival nincs gond

A főpolgármester szerint teljesen értelmetlen összemosni a 4-es és a 3-as metró utóbbi napokban, hetekben felmerült problémáit, mert teljesen más fajsúlyú ügyek – felesleges olyan látszatott kelteni, mintha a fővárosi metró egésze valami veszélyes üzem lenne.

Nem mi akartunk Alstomot, ne a mostani városvezetésen kérjék számon az esetleges hibáit sem - mondja Tarlós István Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem zárathatja be

A kérdésre, hogy felmerült-e az M2-es leállítása a Pillangó utcai baleset miatt, Tarlós azt mondta: ő nem adhat ki ilyen utasítást, legfeljebb támogatni tudja a BKV szakmai vezetését, ha ilyen döntést hoznának.

A bokáját pihentette

Megkérdeztük, hogy Tarlós István miért nem válaszolt a Metróért Egyesület levelére, amiben már pénteken figyelmeztet az Alstom fékrendszerek problémáira. A főpolgármester elmondta, csak hétfőn délben jutott el hozzá az egyébként inkább a BKV kompetenciájába tartozó levél – mivel korábban bokatörését pihentette otthon.

Pánik, felfeszített ajtók

Mint az Origo részletesen beszámolt róla, hétfőn reggel háromnegyed hét előtt egy,

az Örs vezér tér felől érkező metrószerelvény nekicsapódott a Pillangó utcában várakozó előző járatnak.

A balesetben az első hírek szerint 10-en sérültek meg, délután ugyanakkor már

13 sérültről érkezett hír.

Az egymásnak csapódó szerelvényeken többen is egymásnak és a földre zuhantak. Az érintett kocsikon egy, az Origónak nyilatkozó szemtanú szerint pánikhangulat alakult ki, többen terrortámadásról beszéltek - az elvileg távvezérlésű ajtók pedig nem nyíltak ki, azokat a menekülő utasok feszítették szét.

Átment a teszten

A helyszínre hatalmas erőkkel érkeztek a mentők és a rendőrség, tíz órára pedig Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is sajtótájékoztatott tartott a Pillangó utcai metrómegálló előtt. Itt hangzott el, hogy a baleset valószínűleg nem "a minden szabványnak és előírásnak megfelelő fékrendszer" hibája, hanem az időjárás miatt történt.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a Pillangó utcai metróbaleset helyszínén Forrás: Szabó Gábor - Origo

Bolla nem zárta ki az emberi mulasztás lehetőségét sem, pontos tájékoztatást azonban csak későbbre ígért.

A vezérigazgató az Origónak azt mondta,

nem hiszi, hogy pánik lett volna a metrón,

és nincs tudomása a szétfeszített metróajtókról sem. Az ügyben egyébként a rendőrség is nyomoz, a BRFK vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított eljárást.