Másfél millió szögre akasztott kapa

Csepreghy Nándor
Budapest, 2016. február 26. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszédet mond a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által szervezett Fiatal Gazda Konferencián a fővárosban 2016. február 26-án. A fiatal gazdák a kormány stratégiai partnerei, kiemelt figyelmet kapnak a Földet a gazdáknak programban és a földbérleti pályázatoknál. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Mi köze a mezőgazdaságnak a migrációhoz? És a túlnépesedéshez? És a magyar szuverenitáshoz? Lázár János beugrója megmondta.
Vágólapra másolva!

Úgy volt, hogy itt lesz Lázár János, de most futótűzként terjed a hír a négycsillagos szálloda folyosóin, hogy mégse jön, mert

magához hívatta a miniszterelnök!

Lázár János cseréje Csepreghy Nándor lesz. Vajon miért szólította magához Orbán Viktor a miniszterelnökséget vezető minisztert? Számos elmélet kering, de a legtöbben valami bevándorlással kapcsolatos dologra gyanakodnak.

Ezért nem jött

A szállodában középkorú öltönyös emberek kávézgatnak, és olyanokról beszélgetnek, mint a termés, a szaporítás, az aranykorona meg az időjárás. Az előadóterembe egy laptopot kötöttek a kivetítőre, a laikus számára rettenetesen unalmas dokumentumfilm-szerűség megy. Persze lehet, hogy izgalmasabb lenne, ha ki lenne rendesen hangosítva, így viszont nem halljuk miről van szó. Marad a vizuális élmény:

kantáros-nadrágos emberek zsákokat pakolnak vagy íróasztal mellett beszélgetnek.

Freddy Mercury vagy József Attila figyeli az államtitkárt? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Péntek délelőtt van, itt tartják a Fiatal Gazda Konferencia 2016-ot. Az esemény logójában mintha Freddy Mercury szerepelne. Csepreghy Nándor hivatalosan is bejelenti, hogy Lázárt fontos nemzetközi tárgyalásra rendelte be a miniszterelnök, 1 órával ezelőtt. Az államtitkár megvillantja a menekültválság mezőgazdasági szálát.

Amit Szíriáról nem tudnak

Kiderül, hogy az EU most éli eddigi legkomolyabb válságát. Sőt egyszerre kettőt is, egy belsőt és egy külsőt. A belső egy szerkezeti válság (ezt nem fejti ki), a külső pedig persze a migráció, amit sokan alapvetően a szír háborús helyzettel kötnek össze. Ezek az emberek viszont általában nem tudnak róla, hogy

10 éve egy többéves aszályos időszak kezdődött Szíriában, ami miatt egy-másfél millió helyi gazda akasztotta szögre a kapát.

Ők általában a városokban mentek, ahol persze nem nagyon kaptak munkát, és ebből lettek a társadalmi konfliktusok.

Kitörési pont

Azután a túlnépesedés is szóba kerül. Csepreghy elmondja, hogy

minden nap 400 ezer emberrel leszünk többen

„Azta!” - döbbentett meg az adat valakit a közönségből. Ezt valahol a világ nyugati féltekéjének kell megoldania, de itt kicsit zavarossá válik a logika. „Nekik kell olyan közeget kidolgozniuk, amely biztosítani tudja ennyi ember megélhetését. E tekintetben Magyarország kiemelkedően jó kilátásokkal néz szembe. Ásványkincsekben szegények vagyunk ugyan, de a föld- és a vízkészletünk jó, ez pedig komoly kitörési pont lehet a magyar növekedés számára.

Az amerikai és az európai út

A sok kritikát kapó, készülő Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségnek is van mezőgazdasági szála. Kiderül, hogy két út van. Az amerikai génmódosítás, az európai „precíziós vonal és mezőgazdasági innováció”. Ez utóbbi azért jó, mert nem zsigereli ki az európai földet.

Szabadságharc

Kiderül, hogy az EU és Magyarország közt zajló szuverenitás vitának is van mezőgazdasági vetülete.

De ehhez előbb meg kell értenünk ezt a szabadságharcot.

Három fronton zajlik: pénzügy, energetika, gazdaság. A pénzügyi fronton az a lényeg, hogy ha a Magyarországon működő bankok több mint 50 százaléka magyar kézben van, akkor ők inkább érdekeltek lesznek a magyar gazdasági szereplők (köztük a földművesek) prosperitásában. Energetikában azért kell a függetlenség, hogy ne legyen túl drága az áram. Itt persze megy a Paks2 vita, de Csepreghy megnyugtat mindenkit:

a kormány tisztában van vele, hogy a zöldenergia fontos,

és növelni is akarják annak részarányát, de atomenergia nélkül nem lennénk versenyképesek.

Fiatal gazdák figyelnek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A harmadik frontot, a gazdaságot nem fejti ki nagyon Csepreghy Nándor. Be kell érnünk annyival, hogy ez a kormány az EU-s támogatások sokkal nagyobb százalékát juttatja közvetlenül a magyar gazdaság szereplőinek.

Ezek után bejelenti, hogy

lesznek még földárverések,

megígéri, hogy megfordítják azt a régi trendet, amelyet egy 2007-es megállapodás szült.

Az államtitkár szerint lesznek még földárverések Forrás: MTI/Komka Péter

Eszerint a támogatásra jogosultak 1 százaléka kapta meg a pénzek 50 százalékát („Fuh! Hahh!” - kiáltja valaki a közönségben). Az ígéreteknek ezzel nem szakad vége.

Nulla százalékos törelesztőrészletek, eszközparkok, kiemelt támogatások repkednek.

Az államtitkár beszédét az Európai Bizottsággal hadakozó magyar kormány víziója zárja.