Muszlim többségű Európától tartanak a magyarok

muzulmán, hívő imádkozik imádkoznak a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében, ahol a líbiai népért tartották a napnyugtai imát, a magrebet.
Budapest, 2011. augusztus 28. Résztvevők imádkoznak a Magyar Iszlám Közösség budapesti mecsetében, ahol a líbiai népért tartották a napnyugtai imát, a magrebet.
Vágólapra másolva!
A radikális iszlám egész iszlám vallásra gyakorolt hatása miatt a magyarokban félelmet kelt az iszlám, illetve kevéssé hisznek a muszlim közösségek európai integrálhatóságában – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. Az emberek jelentős része tart az Európába érkezett muszlimok miatt kialakuló kulturális különbségektől. 
Vágólapra másolva!

A magyarok 75 százaléka szerint nem néhány híve alapján kell megítélni az iszlám vallást. A magyarokban félelmet kelt az iszlám, de a félelem oka nem önmagában az iszlám vallás megléte. A félelem oka egyfelől a radikális iszlám egész iszlám vallásra gyakorolt hatása. Másrészt, hogy

a muszlim közösségeket csak kevesen tartják integrálhatónak

Európában az egyértelmű kulturális különbségek miatt – olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.

A magyarok több mint háromötöde (64 százalék) szerint a terrorizmus jellemzőbb a muszlimokra, mint másokra. Közel azonos arányban (58 százalék) tartják erőszakosabbnak a muszlimokat, mint másokat. Ez is a radikális iszlám hatása, mely a muszlim közösségek egészéről alkotott képet ugyancsak negatívan befolyásolja.

A Nézőpont Intézet szerint a magyarok tartanak az iszlámtól Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor mindössze a magyarok 27 százaléka szerint az iszlám az elsődleges oka annak, hogy a nyugat-európai muszlim fiatalok közül egyesek terrorszervezetekhez csatlakoznak. Tehát a többség (55 százalék) ezt nem vallási okokra vezeti vissza: szerintük az egyéni döntések (19 százalék), a szociális problémák (18 százalék), és a sikertelen beilleszkedés (15 százalék) is a főbb okok között vannak – olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.

73 százalék szerint az utóbbi években Európába érkezett muszlimok nem tudnak majd beilleszkedni az európai társadalmakba. A túlnyomó többség tart az egyértelmű kulturális különbségektől:

78 százalék szerint az iszlám elnyomja a nőket,

64 százalék szerint veszélyes az európai társadalmakra, míg 57 százalék szerint nem egyeztethető össze az európai életmóddal. A magyarok 56 százaléka tart attól, hogy a muszlimok többségbe kerülhetnek Európában.