Egyórás tanárdemonstráció lesz szerdán

Pukli sajtótájékoztató Kossuth tér 03.24.
Vágólapra másolva!
Eddig nyolcvan iskola jelezte a Tanítanék mozgalomnak, hogy támogatja az általuk szervezett március 30-i polgári engedetlenségi akciót - jelentette be Pukli István, a mozgalom vezetője, aki kiemelte, hogy egyetlen gyerek sem marad felügyelet nélkül. 
Vágólapra másolva!

A Tanítanék mozgalom március 15-én intézett ultimátumot Orbán Viktor kormányfőhöz és Áder János államfőhöz, miszerint ha nem kérnek bocsánatot a "megalázott pedagógusoktól" március 23. éjfélig, akkor egyórás polgári engedetlenséget hirdetnek március 30-ára. A határidő lejárt, így a mozgalom meghirdette a jövő hét szerdai akciót, amelynek lényege, hogy

a csatlakozók szerdán reggel 8 és 9 óra között iskolájuk bejárata előtt demonstrálnak.

A szervezők arra kértek minden szülőt és a követeléseikkel egyetértő állampolgárt, hogy fejezzék ki szolidaritásukat.

Kifejezhetik szolidaritásukat

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik vezetője szerint ennek számtalan módja lehet: akár esernyővel is sétálhatnak az emberek aznap, vagy húzhatnak kockás inget, de bármilyen más módon - például a közösségi oldalakon - is kifejezhetik támogatásukat.

Pukli István a Kossuth téren jelentette be a szerdai tiltakozó akciót Fotó: Polyák Attila - Origo

A Tanítanék Mozgalom vezetői azt mondták, eddig 80 iskola jelezte, hogy részt vesznek az akcióban, de már egy érdekképviselet, az elektromos ágazatban dolgozók szakszervezete is támogatja őket.

A Tanítanék mozgalom vezetői jelezték: nem maradnak felügyelet nélkül a gyerekek Fotó: Polyák Attila - Origo

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója saját példájukat említve arról beszélt: március 30-án a tanári kar egy közeli parkot rak rendbe, az egyórás demonstráció végén pedig fát ültetnek majd.

Nem maradnak felügyelet nélkül

A Tanítanék mozgalom vezetői kiemelték, hogy a tiltakozó akció ideje alatt egyetlen gyerek sem marad felügyelet nélkül. Azt is elmondták: elhatárolódnak minden erőszakos megnyilvánulástól.

Nem hiszik a Klik megszűnését

A Klik tervezett megszüntetésével kapcsolatban Pukli István azt mondta, a Klik nem szűnik meg, csak átalakul,

hívhatjuk Kádár János Baráti Szervezetnek is akár, de attól még ugyanúgy nem az iskolákban születnek meg majd a döntések,

csak közelebb hozzák a tervek szerint az intézkedéseket az intézményekhez."

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Pilz Olivér a Klikről szólva megjegyezte: a kormány csak belengette a szervezet megszűnését, miközben azt sem tudni, mi lesz helyette.

Azokban az iskolákban, ahol március 30-án még tart a tanítási szünet, ott szintén kifejezhetik a tanárok a szolidaritásukat,

mivel odamehetnek az iskola épületéhez és demonstrálhatnak - mondták a Tanítanék Mozgalom vezetői.

A további terveikről nem árultak el konkrétumokat, ám Pilz Olivér jelezte, hogy ha eredménytelennek ítélik a március 30-i tiltakozást, akkor egy hét múlva valamilyen újabb akciót szerveznek.