Polt szerint 100 ember érintett Welsz útlevélbizniszében

welsz tamás halálhír
Interjú Welsz Tamással, a Charity March Kft. ügyvezetőjével, aki a Sólyom Airways légitársaságot próbálja meg feltámasztani. Újságíró: Albert Ákos
Vágólapra másolva!
Két éve nyomoznak az időközben máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó ügyében, a gyanú szerint kiterjedt okirat-hamisítási tevékenysége mintegy száz személyt érint. Neveket azonban Polt Péter legfőbb ügyész nem közölhet.
Vágólapra másolva!

Nemrég ügyészi hatáskörbe vonták a mintegy két éve folyó nyomozást, amelynek célja annak felderítése, hogy az időközben elhunyt Welsz Tamás vállalkozó által a gyanú szerint működtetett okirat-hamisítási hálózat mikor, kinek és milyen okmányt készített – derül ki Polt Péter közléséből.

Welsz Tamás ügyében a nyomozás felügyeletét nemrég az ügyészség vette át Fotó: Origo

A nyomozás adatai alapján a kiterjedt okirat-hamisítási tevékenység mintegy száz személyt érintett – írta a legfőbb ügyész a DK-ban politizáló független parlamenti képviselő, Vadai Ágnes írásbeli kérdésére. Vadai kérte az érintettek listáját is, ám ezt Polt megtagadta, mondván: az érintettek "nevét a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módomban közölni".

A rejtélyes Simon-útlevél

Mint arról az Origo is beszámolt, a Simon Gábor volt MSZP-s politikus titkos külföldi bankszámláinak ügyével is összefüggésbe hozott Welsz két éve, március 20-án egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg, miközben éppen kihallgatásra szállították.

Simon Gábor az MSZP elnökhelyetteseként, illetve gyanúsítottként Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Welsz úgy került a Simon-ügybe, hogy az ügyészség szerint ő szerezte az egykori szocialista politikusnak azt a bissau-guineai útlevelet, amelynek adataival számlát nyitottak neki a MagNet Bankban, és amelyek miatt – a költségvetési csalás mellett – közokirat-hamisításra való felbujtás gyanújával is vádat emeltek ellene. Az állítólagos útlevélről Simon azt állítja, hogy sosem létezett.