Nagyobb tanársztrájk jöhet, mint gondolták

2016. március 15.
Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola,
Budapest, 2016. március 15. A Tanítanék Mozgalom által szervezett, a közoktatási, köznevelési rendszer átalakításáért, „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2016. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A közös fellépés mellett dönthetnek a pedagógus-szakszervezetek és a civil szervezetek a ma délutáni egyeztetésükön. Ha így lesz, az eddigieknél jóval több tanár sztrájkolhat egyszerre áprilisban. Az egyik követelésükről viszont még a megadott dátum előtt határozhat a kormány. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a pedagógus-szakszervezetek együtt tervezik meg a sztrájkot a közoktatás átalakítása elleni tiltakozásul.

Szerda délután ötkor összeül

a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom, hogy egyeztessen az esetleges közös fellépésről. Az Origo információi szerint a szervezetek képviselői nem zárják ki, hogy végül együtt fogják meghirdetni a munkabeszüntetést.

Palkovics László államtitkár és a PSZ kedd hajnalig tárgyalt a követelésekről Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nem volt váratlan

A döntés semmiképpen nem nevezhető váratlannak, hiszen az egységes fellépés nagyobb keretet adna a szakszervezetek céljainak. Már korábban is felröppentek arról hírek, hogy a különböző érdekképviseletek megkezdik a tapogatózást, hogyan lehetne együttműködni.

Az eredeti tervek szerint a Pedagógusok Szakszervezete április 20-ra jelentett be egész napos sztrájkot, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont április 15-én tervez kétórás, figyelmeztető munkabeszüntetést. Amennyiben a PDSZ sztrájkját sikerül törvényes keretek között megtartani, hozzájuk csatlakozik a Tanítanék Mozgalom is. Ők viszont arra kérték támogatóikat, hogy mindenre készüljenek fel, mert lehet, hogy ugyanarra a napra végül polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek meg.

A PDSZ egyelőre a helyszínen vitázik a minisztériummal, mert

a köznevelési kerekasztalt nem tudják elfogadni.

Sehogy nem lehet elkerülni

A közös sztrájkot az is esélyessé teszi, hogy az Origónak maguk az érintettek úgy nyilatkoztak, nem zárják ki annak lehetőségét. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a ma délutáni találkozás célja, hogy „közös mederbe tereljék” az érdekképviseleteket, a részletekről viszont nem tudott beszélni. Elképzelhetőnek tartja az egységes sztrájkot Mendrey László, a PDSZ vezetője is. Úgy tudjuk, a kezdeményezéshez a Tanítanék Mozgalom képviselői is szívesen csatlakoznának.

A Tanítanék Mozgalom március 15-én már tartott egy demonstrációt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Akárhogy is döntenek a szakszervezetek, az már szinte biztos, hogy

a sztrájkot sem egységesen, sem külön nem lehet elkerülni.

Azt hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette az Origónak, hogy négy kérdésben valóban nem sikerült megegyezni a PSZ képviselővel a kedd hajnalig tartó tárgyalásokon, ezek közül kettőt pedig elvi kérdésnek tekintenek a pedagógusok, ami nem segíti a megállapodást.

Korábban dönthetnek

A PSZ követelései közé tartozik a Klik átszervezése és feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. A szervezet heti 22 órában határozná meg a pedagógusok kötelező óraszámát, és azt is követelik, hogy a kisegítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban. Megteremtenék annak a feltételeit is, hogy az igazgató minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.

Információink szerint a kormány ezek közül a tanárok heti óraszámát megoldható feladatnak tartja,

a Klik átszervezése pedig már meg is kezdődött, igaz, egyelőre hat lehetséges változat van rá.

Az Emmi azt támogatja, amely szerint 60-70 különálló fenntartót hoznának létre, egy kis létszámú, stratégiai központ támogatásával.

A dolog pikantériája viszont, hogy mivel költségvetési döntésről van szó, a Klik átszervezése két héten belül a kormány elé kerül, így

a döntés meg fogja előzni a 20-ára meghirdetett pedagógussztrájkot.