Kurd katonákat kezelnek a Honvédkórházban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült négy kurd harcost és egy tolmáscsot ápolnak a Honvédkórházban. A pesmergák magyarországi ellátására és rehabilitációjára a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség.
Vágólapra másolva!

Rehabilitációs ellátást kapnak a budapesti Honvédkórházban lévő kurd katonák - mondta Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója.

A kórházba május 12-én érkezett pesmerga katonák harctéri sérülést szenvedtek, de az életveszélyen már túlvannak.

- tette hozzá az orvosigazgató.

Jelenleg a kurd fegyveres erők katonáinak második csoportját látják el az intézményben. Ahogy februárban, most is négy sérült katonát és egy tolmácsot fogadott a kórház.

Dezső Tamás hadtörténész - akinek a közvetítésével az első tárgyalások folytak a kurd katonák budapesti ellátásáról - a Magyar Időknek azt mondta, hogy először 2014-ben, még a Magyar Honvédség iraki missziójának szolgálata előtt folytattak megbeszéléseket arról Kurdisztánban, hogy milyen segítségre lenne szükségük a pesmergáknak az Iszlám Állam elleni harcban. Ekkor merült fel az egészségügyi támogatás igénye.

A szakember közlése szerint azóta "bizonyos rendszerességgel" érkeznek a fővárosi kórházba sebesült kurd harcosok.