Új elnöke lehet az MSZP-nek: Tóbiás és Molnár verseng

mszp elnökjelöltek
Vágólapra másolva!
Az újrázó Botka László szegedi polgármesterrel szemben a volt pártelnök Hiller Istvánt jelentős fölénnyel választották az MSZP kongresszusi küldöttei az országos választmány új elnökévé. Az elnöki posztért folyó küzdelem azonban még nem dőlt el: az első körben két aspiráns - Harangozó Tamás és Szanyi Tibor - kiesett, így a második körös szavazásnál az újrázó Tóbiás József és kihívója, Molnár Gyula közt dől el a verseny.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült elsőre elnököt választania az MSZP-nek: az újrainduló Tóbiás József pártelnök csak a második legtöbb szavazatot kapta, megelőzte őt kihívója Molnár Gyula volt budapesti elnök, korábbi újbudai polgármester. A párt alapszabálya szerint ezért új szavazási fordulót tartanak, ám ebben már csak az első két helyezettre lehet szavazni, vagyis Tóbiás két másik kihívója - Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő - kiesett.

A "döntőbe" két elnökjelölt jutott tovább a négyből: Tóbiás József és Molnár Gyula Forrás: Origo / MTI

Amúgy az első körben Molnár és Tóbiás után Harangozó kapta a hivatalos eredmények szerint a legtöbb támogató voksot, míg az utolsó helyen Szanyi végzett. A szavazatokat egyszer újra kellett számolni, de az újraszámolás után is ez az eredmény maradt.

Leszavazták a legnépszerűbbet

Már az első körben sikerült viszont választmányi elnököt választani - ez a tisztség a pártban a második legfontosabb az elnök után, hiszen a választmányi elnök a párt parlamentjének munkáját irányítja. Itt két jelölt volt: a posztot két éve betöltő Botka László szegedi polgármester, aki ellen viszont elindult Hiller István korábbi pártelnök, az Országgyűlés jelenlegi alelnöke.

Hiller Istvánt választották választmányi elnöknek Fotó: M.Schmidt János – Origo

A szavazást meggyőző fölénnyel Hiller nyerte, noha információink szerint sokan jobbnak tartották Botka kortesbeszédét. Hiller győzelmét sokan egy új, aktívabb korszak kezdeteként értékelték, mások attól tartanak:

azzal, hogy leszavazták a közvéleménykutatások szerint az MSZP legnépszerűbb politikusának tartott Botkát, biztossá vált, hogy nem indíthatják miniszterelnök-jelöltnek.

A zárt ülésen mondott beszédében Botka is arra célzott, hogy újraválasztása esetén elindulna kormányfő-jelöltként.

Megvannak a vezető posztok

Megválasztották a párt más vezető tisztségviselőit is: Gőgös Zoltán lett az elnökhelyettes, az alelnökök pedig Ujhelyi István, Gúr Nándor és Nemény András.