Újabb gyermek lehet Czeizel örökítőanyagából

2016.01.18. 07:41

További, Czeizel Endrétől (†80) származó ondósejtek várnak beültetésre az egyik magyar lombikbébi-klinikán, mivel a néhai orvos-genetikus szeretője nem használta fel az összes mintát. Mint azt az Origo megírta: az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

A néhai orvos-genetikus szeretője, H. Dóra nem használta fel az összes mintát, amit szeretőjétől kapott, így még maradt annyi, hogy egy újabb gyermek születhessen az örökítőanyagból – írja a Blikk.

Czeizel Endre orvos-genetikus tavaly halt meg, most mégis az a hír röppent fel, hogy újabb gyermeke születhet az örökítőanyagábólFotó: Bielik István - Origo

Nem tudhatja, ki a donor

A genetikus még a halála előtt írt arról, hogy legkisebb gyermeke mesterséges megtermékenyítéssel fogant, de nem a feleségétől, hanem a szeretőjétől. Csakhogy Magyarországon ez nemcsak lehetetlen, hanem törvénytelen is. A magyarországi törvények értelmében ugyanis, ha egy egyedülálló nő mesterséges megtermékenyítésre vállalkozik, kizárólag anonim módon kaphat spermát, vagyis nem tudhatja, hogy ki a donor. 

Pórul járhat az intézet

Az Origónak nyilatkozó jogász és orvos ezért egyértelműen azt állítja: ha bebizonyosodna, hogy a kisebbik gyermek valóban Czeizelé, annak büntetőjogi következményei is lehetnek, például a beültetést végző intézetre nézve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK